'Na koffie, bier en natuurwijn is ook thee in de betere restaurants aan een opmars begonnen'
30 maart 2023Anja Schukkink in Villa Augustus
Veel terugkerende gasten zullen het ondertussen al wel hebben ontdekt: we schenken in Villa Augustus voortaan zeven pure theeën van de allerhoogste kwaliteit. Ze vervangen de diverse losse theeën die we hiervoor op de restaurantkaart hadden staan. Anja Schukkink van Tea in Motion is de leverancier ervan. Ze vertelt in dit verhaal wat dit nieuwe assortiment nou zo bijzonder maakt.
Anja reist al jarenlang heel de aardbol over om thee in te kopen bij de boeren zelf. Zo kan ze met eigen ogen vaststellen met hoeveel zorg en toewijding de (veelal biologische) thee er wordt geproduceerd. En of de plukkers op de plantages een eerlijk salaris krijgen om van te kunnen leven. Beide garanties zijn voor haar even belangrijk. Maar het uiteindelijke doel is uiteraard dat ze steeds weer naar Nederland terugkeert met theeën die nog niemand hier heeft geproefd.
'Er ging een wereld voor me open'
Anja: ‘Ik ben me in thee gaan verdiepen door mijn man, die er altijd weer over begon als hij uit het buitenland kwam. Hoewel hij van koffie zijn werk heeft gemaakt, had hij het na een koffiereis altijd óók weer over de geweldige theeën die hij onderweg had geproefd. Al snel wilde ik er alles van weten. Omdat de kennis van alle theesoorten en -smaken in Nederland nog betrekkelijk gering is, moest ik er zelf ook voor op pad en bezocht ik veel verschillende theelanden. Er ging een wereld voor me open.’
Thee proeven in Villa Augustus: medewerkers van het restaurant maken voor het eerst kennis met het nieuwe assortiment
Wat weet je daar als doorsnee-theedrinker bijvoorbeeld niet van?
Anja: ‘Elk land dat je bezoekt, heeft zijn eigen unieke theeën. En op elke afzonderlijke plantage in dat land is de eigen thee ook weer uniek. Iedere boer heeft zijn individuele maakproces, zoals ook de bodem en het klimaat hun eigen specifieke smaken aan de theeplant geven. De groene lung ching-thee komt oorspronkelijk uit China, maar wordt ook verbouwd in Korea en Afrika. En daar smaken ze weer totaal anders dan in het land van herkomst. Het universum van thee biedt een oneindige reeks van zulke ontdekkingen.’
Maar je zei al: daar zijn we in Nederland nog niet zo mee bezig.
‘De manier waarop we in Nederland thee drinken is wel aan het veranderen. We denken steeds meer na over wat we willen eten en drinken. Over de wijze waarop ons voedsel gemaakt is en over de herkomst daarvan. Die bewustwording gaat ook op voor thee. Niet iedereen staat er nog bij stil, maar een supermarktthee met een smaakje is gearomatiseerd met chemische middeltjes. Wat de eerlijke, eigen smaak van een thee is, weten veel mensen al lang niet meer.
‘Maar wat bijvoorbeeld voor craftbier, natuurwijn en specialty-koffie geldt, geldt ook voor thee. Het wordt in zijn puurste vorm door particulieren en restaurants herontdekt. Een mooie, natuurlijk bereide thee komt ook op heel uiteenlopende manieren tot zijn recht. Je kunt hem voor een wisselend smaakpalet bijvoorbeeld op verschillende temperaturen schenken, of in ice teas en cold brews. In plaats van wijn kunnen theeën in een arrangement bovendien uitstekend worden gecombineerd met gerechten. Dat maakt dat ook thee in de betere restaurants nu aan een opmars is begonnen.’
'Logisch dat Villa Augustus de stap zet'
Schakelen we dan binnenkort ook allemaal van zakjes over op echte thee?
‘Nou, dat zal wel wat tijd vergen. De oogsten van de theebladeren die de verfijndste smaken geven, blijven beperkt. Daardoor is de lekkerste thee kostbaar, terwijl je die als gemiddelde theeliefhebber ook weer serieus moet leren proeven. Maar dat Villa Augustus de stap zet, is een teken dat het product de aandacht gaat krijgen die het verdient. Logisch ook dat het in Villa Augustus gebeurt: heel de filosofie van de keuken is er per slot van rekening op gericht om met de best mogelijke natuurproducten en -ingrediënten te werken.’
Theepluksters op een plantage. Foto Tea in Motion
De theeën worden ook in onze markt verkocht, eventueel met apparatuur. Wat heb je voor een heerlijk glaasje zoal nodig?
‘Niets, desgewenst alleen de teamaker, waarin je de thee gemakkelijk kunt zetten en vaker opschenken. Verder alleen een zeefje en een glas. Fancy machines zoals voor koffie komen er niet aan te pas.’
Ben jij zelf een theedrinker die belang hecht aan de ceremoniële aspecten ervan?
‘Absoluut. Heel erg. Als ik voor mezelf thee zet, neem ik daar de tijd voor. Ik ga er echt voor zitten. Het is zo’n moment waarop ik me opnieuw realiseer hoeveel moeite de makers van een thee zich hebben getroost om al die mooie geuren en smaken ervan naar boven te halen.’
Wat is jouw eigen favoriete thee?
‘Dat is 609 ‘Golden Yunnan’, een zwarte thee uit China met aroma’s van caramel en honing. Die drinken we in ons gezin elke dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er staat altijd teamaker met deze thee op het aanrecht. Het is de lieveling van iedereen.’
Ben jij ook echt zo’n moeder die de kinderen met een 609 opwacht als ze ’s middags uit school komen?
‘Hahaha, nee, daar zijn ze inmiddels al te oud zijn. Maar we hebben ’s avonds en op zondagen met een klein potje zo wel onze speciale momenten.’
Heeft thee in jullie huishouden ook al definitief de plaats van wijn en bier ingenomen?
‘Die plek heeft de thee bij ons al járen. Wij drinken thuis nooit alcohol.’