'Mensen zien genieten van jóuw gerecht, jahaa, dat blijft toch iets geweldigs'

26 maart 2023


Hou je van goed en lekker eten? En vind je het leuk om anderen van je kookkunsten te laten genieten? Dan ben je in Villa Augustus ongetwijfeld helemaal op je plek. In twee jaar tijd leiden we je in onze keuken op tot zelfstandig werkend kok. Simone Beenen (28) wordt dan een van je nieuwe collega’s. Met dit verhaal wil ze je enthousiast maken voor dit bijzondere leer/werktraject.

Wist jij altijd al dat je kok wilde worden?

Simone: ‘Nou nee. Ik was als kind een heel moeilijke eter, extreem moeilijk. Ik werd met hele potten pindakaas bijgevoerd om toch maar niet ondervoed te raken. Dat veranderde toen ik thuis zelf begon te bakken. Eerst alleen uit pakjes van Dr. Oetker, later ook gerechten uit buitenlandse keukens. Mijn afkeer van eten veranderde geleidelijk in een passie ervoor. Met dank ook aan de televisie. In ons gezin stond er altijd wel een kookprogramma op. Zelfs tijdens het avondeten.’

Je solliciteerde drie jaar geleden in Villa Augustus desondanks op een baan als afwasser.

‘Klopt. Ik zat op de kunstacademie in Breda en vond dat wel een passend bijbaantje voor me. Ik was heel onzeker en vond restaurantkeukens veel te intimiderend. Die stress en die drukte altijd daar, dat leek me niets voor mij. Maar op een dag zag ik in het rooster dat ik toch voor de keuken was ingepland. Húp, ga er gewoon voor, vond de chef. Zo is het begonnen. En ik ben heel blij dat het zo gelopen is. Ik had me zorgen gemaakt om niets.’


Het gaat er in een grote keuken toch heel anders aan toe dan je dacht, bedoel je?

‘In Villa Augustus in ieder geval wel. De onderlinge sfeer is heel prettig, ook al omdat veel collega’s in je team op dezelfde manier in het beroep zijn beland als ik. Dat betekent dat je ruim de tijd krijgt om het koksvak onder de knie te krijgen. Je maakt ook meteen kennis met alle facetten ervan. Het is heus niet zo dat je in het begin alleen maar wortels mag schrapen of andere rotklusjes moet doen. Je wordt op een spannende, maar ook verantwoorde manier in het diepe gegooid. Gaandeweg word je steeds beter en sneller in wat je doet.’ 

Je rondde de kunstacademie met succes af, maar bent nu fulltime kok. Waarom?

‘Een toekomst in de kunst trok me gewoon niet. Ik wilde in Villa Augustus de kans aangrijpen om me verder te ontwikkelen als kok. Eerst ben ik doorgegroeid naar de functie van zelfstandig werkend kok, en in februari ben ik benoemd tot een van de leidinggevende koks van het restaurant. Ik denk dat ik met koken mijn richting heb gevonden. Ik kan in dit werk bovendien nog zo veel blijven leren. Zo komen bij het aansturen van een team weer heel nieuwe vaardigheden om de hoek kijken. Ook het bedenken van gerechten is een taak die ik er nu bij heb gekregen.’

Welk gerecht van jouw hand hebben gasten van het restaurant onlangs nog kunnen bestellen?

‘Afgelopen winter wilde ik alvast iets fris en lente-achtigs op tafel kunnen brengen. Voor de wisselende gerechten van de week bedacht ik een geroosterde wortelpuree met ook ingelegde wortel, hazelnootjes en krokante oesterzwammen. Nou, iedereen vond het heerlijk. Eerst verschijnt de foto van het gerecht op onze site, en vervolgens zie je vanuit de keuken dat mensen het ook bestellen en ervan genieten. Jahaaa, dat blijft toch iets geweldigs.’


Wat is jouw favoriete kant van de keuken?

‘Mogen er dat ook meer zijn? Ik vind de rôtie heel stoer, het deel waar al het vlees wordt gebraden. Maar aan de garde [de koude kant] sta ik zeker zo graag. Het mooi opmaken van de borden is het misschien wel liefste wat ik doe. Vooral ’s zomers, als we in de moestuin zelf de eetbare bloemen ervoor gaan plukken. Iedereen in onze keuken weet: Simone wil graag zelf altijd de bloemen plukken.’

Kook je, net als in je meisjesjaren, ook nog steeds zo veel thuis?

‘Nou, niet in het keukentje van het Dordtse studentencomplex waarin ik nog altijd woon. Wel bij mijn vriend, die er net als ik helemaal gek van is. Nee, ik heb hem er niet op uitgezocht, maar het helpt natuurlijk wel dat we elkaar ook in dit opzicht helemaal hebben gevonden. Hij is er ook hartstikke goed in. Ik hoef hem aan het fornuis niet op zijn vingers te kijken, haha.’

Wat mogen we in de toekomst nog van jou als volleerd kok verwachten?

‘Mijn droom is een eigen restaurantje, ergens in een bos, heel idyllisch. Misschien dat je er ooit voor naar Limburg moet komen, want ik heb nou eenmaal iets met Limburg. Maar ik kijk eigenlijk nooit heel ver vooruit. Het nieuwe tuinseizoen is aangebroken in Villa Augustus. Dat is voor mij echt al meer dan genoeg om me op te verheugen.’

Zie je ook een toekomst voor jezelf weggelegd als kok en wil je het vak graag bij Villa Augustus leren? Hier vind je meer informatie over de vacature en hier kan je direct solliciteren.

 


  • Simone oogst daslook in de tuin van Villa Augustus

    Simone oogst daslook in de tuin van Villa Augustus

  • In het restaurant: 'Ik denk dat ik mijn richting heb gevonden'

    In het restaurant: 'Ik denk dat ik mijn richting heb gevonden'