Werken in Villa Augustus? Word een van onze jonge koks!

16 november 2022


Hou je van goed en lekker eten? En vind je het leuk om je kookkunsten met anderen te delen? Dan ben je in de keuken van Villa Augustus ongetwijfeld helemaal op je plek. In ons jonge team leiden we je in twee jaar tijd op tot zelfstandig werkend kok. Daan in ’t Veld (26) wil je met zijn verhaal alvast enthousiast maken voor dit speciale leer/werktraject.

Daan is nu een van de vijf leidinggevende koks in ons restaurant, maar nog niet eens zo heel  lang geleden was hij toch echt vast van plan om carrière te gaan maken in het onderwijs. Hoe hij uiteindelijk dan tóch achter de pannen bij Villa Augustus belandde…?

Daan: ‘Ja, het is een vreemd verhaal. Ik lustte als jong ventje helemaal niks. Groen eten was mij veel te groen, en een pasta mocht liever niet te rood zijn. Mijn ouders werden gek van me. Ik heb ze een hoop stress bezorgd met die eetproblemen van me. Gek dus dat ik als elf-, twaalfjarige wel altijd graag rondsnuffelde op de keukenafdeling van De Bijenkorf. Zat er toen misschien toch al een kok in me?’


Hoe kwam je erachter dat dat echt zo was?

‘Tijdens mijn onderwijsopleiding keek ik op mijn iPad achter in de klas steeds naar YouTube-filmpjes van thuiskoks en chefs. Ik kookte ondertussen ook zelf al wel met plezier. En op een dag wist ik het: ik word geen leraar, ik word kok! En ik heb nog geen minuut spijt gehad van die beslissing.’ 

Het grappige is dat je tegelijkertijd toch ook een beetje een leraar bent gebleven.

‘Ja, ik ben gecertificeerd horeca-leermeester nu, zodat ik beginnende koks wegwijs kan maken in onze restaurantkeuken. We leren ze in de praktijk alles over groenten, over de bakkerij en de patisserie, en over het werken met vlees en vis. Geweldig natuurlijk dat we over een eigen grote moestuin beschikken.’

Hoe zou jij de werksfeer in de keuken van Villa Augustus omschrijven?

‘We vormen een hecht team, waar je als beginnend kok ook meteen bij hoort. Het is dus niet zo dat je alleen de rotklussen mag doen en voortdurend overuren draait. De ouderwetse hiërarchie die in veel restaurants nog altijd bestaat, kennen we in Villa Augustus niet. Het is ook geen mannenwereld bij ons, er werken net zo veel vrouwen. Verder begeleiden wij onze talenten goed, en iedereen werkt per wisseldienst maar hooguit acht uur. Zo kom je niet steeds afgepeigerd thuis en heb je ook nog wat aan je vrijetijd.’


Ben je ook dan nog druk met kookfilmpjes kijken op je iPad?

‘Ik heb er nog een liefhebberij naast, hoor! Ik zing en speel gitaar. In Villa Augustus kennen ze me dan ook als de zingende kok. Countryliedjes en oude blues. Ik hou ook erg van de Amerikaanse keuken, dus er staat thuis vaak genoeg een klein bbq-gerecht, een hamburger of een klassieke hotdog op tafel. Reizen is een andere hobby. De laatste grote trip was vier weken Mexico. Ging ik met een collega van Villa Augustus alle eetstalletjes op de markten af. In je beste Spaans proberen om weer wat meer over Mexicaans eten te weten te komen. Ik ben zo’n kok die voor zijn vak leeft. Anthony Bourdain en Sergio Herman zijn wat dat betreft grote voorbeelden.’

 Je ouders moeten nog steeds wel stomverbaasd zijn.

‘Ja, haha. Dat juist zo’n slechte eter als ik dit vak nou ben ingerold – mijn vader begint er nog weleens over.’

Maar is er nog steeds iets wat je absoluut niet lust?

‘Kaas! Sorry, maar ik zal het toch moeten bekennen. Als ik ergens op de markt ben en ik zie een kraam met kazen dan loop ik er met een grote boog omheen.’

 

Zie jij zelf ook een toekomst voor jezelf weggelegd als kok en wil je het vak graag in Villa Augustus leren? Hier vind je meer informatie over wat we je kunnen bieden!