Het tuinjaar in zes trefwoorden

25 oktober 2022


Kate en Karlijn (l), twee van de tuinvrouwen van Villa Augustus

Er komt voorlopig nog wel het een en ander uit de moestuin, maar nu al kunnen Kate en Karlijn terugkijken op een van hun beste seizoenen ooit. 2022 was een topjaar voor de tuinvrouwen van Villa Augustus en van Landgoed Dordwijk. Op een enkele tegenvallende oogst (die van de aardbeien) na, overtroffen alle aangeplante groenten en het plukfruit zichzelf. Er was van alles veel, heel veel. En de opbrengsten waren nog van de mooiste kwaliteit bovendien. Het tuinjaar in zes trefwoorden.


Tuinman Hugo

1. Het weer

De zomerse hitte van 2022 leverde in Villa Augustus en Dordwijk amper problemen op, integendeel. De aanhoudende droogte werd effectief bestreden door beide moestuinen regelmatig met water uit de directe omgeving te beregenen. Alle gewassen bleven daardoor prima gedijen. 

Door de mediterrane temperaturen in juli en augustus konden ze ook veel vroeger dan gewoonlijk worden geoogst. Waarna het tuinteam in een verhoogd tempo weer kon beginnen met het opnieuw inzaaien van de groentebedden. Ja, voor de tuin was het weer optimaal, beamen Kate en Karlijn, maar reken maar dat ze zelf wat hebben afgezien onder de brandende zon. 

Oogst van de Gros Maroc in de zustertuin op Landgoed Dordwijk

2. Gros Maroc

De superdruif van Landgoed Dordwijk bewonder je met al meteen het water in je mond. Geen tafeldruif in de kassen van onze zustertuin die er zo lekker uitziet als de Gros Maroc. Groter, sappiger en van een dieper donkerblauw krijg je ze niet (of het zou op schilderijen van oude Hollandse meesters moeten zijn). 

 De Gros Maroc groeide tot en met dit jaar alleen op Dordwijk, maar een tiental stekken ervan wordt binnenkort ook in Villa Augustus aangeplant. Ok√©, dan duurt het nog wel een jaar of vier voordat de druif vrucht gaat dragen, maar het is het wachten meer dan waard. 

 Ook de andere druivenrassen en bessen die we in Villa Augustus en op Dordwijk kweken, deden het fantastisch. We serveerden de oogst zoals elk jaar te doen gebruikelijk bij het ontbijtbuffet in het restaurant, we bakten er onze fruittaartjes en desserts mee, en de druiven sierden onder andere ook de pizza-gorgonzola die we in augustus buiten de vaste kaart om bakten.