Nieuw op de bierkaart van Villa Augustus

1 december 2021


Deze winter nieuw op de bierkaart van Villa Augustus: Coast Beer Centennial 0.0., Valk IPA en Dutch Bargain. Alle drie glutenvrij, maar alle drie natuurlijk ook met hun eigen kenmerkende hoge smaken.  

Coast Beer Centennial

Single hop alcoholvrije IPA, gebrouwen van Amerikaanse Centennial-hop. Bitter en floraal van smaak met citrustonen. Alom door liefhebbers gewaardeerd als een van de allerbeste alcoholvrije, vegan biertjes op de markt. Coast Beer werd in 2019 in Edingburgh opgericht door James Brown. De brouwerij experimenteert sindsdien doorlopend met nieuwe gisten, ingrediënten en brouwmethodes. Alles voor de optimale smaak van hun assortiment Single Hop- en Double Dry Hop-0.0.’s.

Valk IPA

India Pale Ale op fles van De Heidebrouwerij in het Gelderse Ede. Bitter, kruidig biertje met een alcoholpercentage van 7,5 procent, gebrouwen van lokale gerst, drie soorten kwaliteits-hop en pale-mouten. Elke slok is een sensatie, beloven de makers. Smaakt lekker bij vette vis, pittige vleesgerechten, belegen kazen en zoete desserts, maar vooral ook in goed gezelschap.

De Heidebrouwerij brouwt al sinds 2012 craftbieren in de manschappenkeuken op de voormalige kazerneterreinen van Maurits-Noord. Missie is om elk biertje een regionaal karakter te verlenen, bijvoorbeeld door het gebruik van heidehonig als ingrediënt. 

De directe omgeving van de Veluwe is op zichzelf een belangrijke inspiratiebron. De namen die ze in De Heidebrouwerij aan hun bieren geven, zijn geïnspireerd op wat er in de omringende natuur zoal fladdert, trippelt en rondzoemt. Behalve de Valk IPA maken ook het Bijenblond, het Oehoe Donker, de Everzwijn Tripel en het Edelhert Donker deel uit van het assortiment. 

Dutch Bargain

Zeeuwse tripel met amarillohop. Best een zware jongen met zijn alcoholpercentage van 8,5 procent, maar desondanks ook luchtig, fruitig en daarmee toegankelijk. Of om het met de brouwers zelf te zeggen: ‘impulsief en ondeugend’. Die brouwers zijn Marc Menue, Stijn Jordans en Thibo Baccarne. Ze begonnen Dutch Bargain in 2011 in Groede en opereren ook tien jaar later nog steeds vanuit dat plaatsje. Hun missie: ‘De wereld opschalen naar bierbeleving 3.0.’


Bier in blik

Veel kleine brouwers van craftbier leveren hun bier tegenwoordig in blik, want het is de goedkoopste en ook milieuvriendelijkste manier van bottelen. Blik is gemakkelijk recyclebaar, het bier blijft er het langst in goed en ontwerpers van verpakkingen kunnen er beter mee uit de voeten dan met etiketten van flessen. De verwachting is dat er binnen tien jaar helemaal geen bier in bruin, groen of wit glas meer is te verkrijgen.