De verborgen mozaïeken in het moestuinkanaaltje

30 juli 2021


Bij hoge uitzondering nu nog even te zien (of anders allicht bij een opgraving over vijfhonderd jaar): de kunstwerkjes van Dora Dolz en Mischa van Teeffelen in het kanaaltje dat door onze moestuin loopt. 

Hun met kiezelsteentjes gelegde mozaïeken van citrusvruchten en druiventrossen sieren de waterbodem ter hoogte van het gele bruggetje, vlakbij de Limonaia. Ze werden er kort voor de opening van Villa Augustus, in 2007, in aangebracht.

Dat ze sindsdien zelden of nooit kunnen worden bewonderd, heeft alles te maken met het Wantij waar het kanaaltje op uitmondt. Vanuit die rivierarm wordt de betonnen ondergrond ervan doorlopend overspoeld met zand en modder. 

Geheime kunst in de moestuin

Nu die toevoer van slib in verband met renovatiewerkzaamheden aan het kanaal tot stilstand is gebracht, zijn de mozaïeken gelukkig weer te bezichtigen – zij het dan dus wel voor korte duur. Reden dat ook Dorine de Vos, ontwerper van Villa Augustus, de gelegenheid aangreep om nog eens naar ze te komen kijken. 


Dorine vindt het overigens wel wat hebben: kunstwerken die zich vrijwel altijd aan onze blikken onttrekken. 'Zo houden we hier ook nog wat geheimen over om te ontdekken.'  Een geheim dat ze ter plekke verklapt, is die over het mozaïek van de in elkaar vervlochten letters V en A, dat ze zelf ontwierp. ‘Het was het logo dat we vijftien jaar geleden nog in gedachten hadden voor Villa Augustus. We hebben er van afgezien omdat het toch te veel deed denken aan een runeteken.’

Over Dora en Mischa

Dora Dolz was een Spaanse-Nederlandse beeldend kunstenaar, die vooral bekend werd van haar keramische buitenbeelden in de vorm van stoelen of banken. Ze overleed in 2008 in haar woonplaats Rotterdam. Haar werk is onder andere in het bezit van Museum Boijmans en Museum de Fundatie. Haar schoondochter Mischa van Teeffelen is ook beeldend kunstenaar, vormgever en actief in event-catering.



 

  • Het logo waar niet voor werd gekozen

    Het logo waar niet voor werd gekozen