Een nieuw dak én zonnepanelen op het pompgebouw

19 juli 2021


Tegelijk met de vervanging van de dakbedekking op het pompgebouw van Villa Augustus zijn daar deze zomer zonnepanelen op geplaatst. In het uit 1942 daterende pompgebouw zijn het restaurant, de markt en de kantoren ondergebracht. In totaal gaat het om 152 panelen, elk met een verwachte opbrengst van 340 wattpiek. Gezamenlijk bestrijken ze een oppervlakte van 870 vierkante meter. 

Overeenkomstig de eisen die aan de omgevingsvergunning voor een rijksmonument worden gesteld, zijn ze vanaf de weg niet zichtbaar. Hotelgasten op de hogere verdiepingen van de watertoren is er wel een blik op vergund. De installatie past in het streven van de directie naar een efficiënter en klimaatneutraler energieverbruik. Eerder al werd voor alle gebouwen van Villa Augustus de overstap gemaakt naar led-verlichting.

Carrera-dak

De nieuwe Carrera-dakbedekking op het pompgebouw is vervaardigd van onder andere witte leislag, gerecycled bitumen, petflessen en polymeren. Doordat dit materiaal het overgrote deel van het zonlicht reflecteert, blijft het in het restaurant en de markt ook bij hoge temperaturen aangenaam koel. 

Bovendien is de leislag bedekt met een laag titaniumdioxide. Onder  invloed van zonlicht zet titaniumdioxide stikstof en zwavel om in milieuvriendelijke stoffen. Een Carrera-dak van bijna 900 vierkante meter compenseert zo de  uitstoot van 80 à 90 auto’s.