Huisgemaakt: radler à la Franz Xaver Kugler

1 juli 2021


Veel amateur-wielrenners en toerfietsers zullen het kunnen beamen. Bestel een radler op het terras waarop je tussentijds bent neergeploft en al bij de eerste slok snap je meteen waarom deze dorstlesser speciaal voor jouw slag sporters is bedacht.

Hij smaakt veel lekkerder dan het platte water of het isotone drankje uit je bidon. En de scheut bier die erin zit, houdt ook een belofte in voor straks – als je eenmaal uit bent gefietst. Kun je om jezelf te belonen weer een echt biertje nemen, zonder dat de alcohol desastreus in je benen schiet. We maken dit licht-alcoholische mixdrankje van bier, koolzuurhoudend water en citrus nu ook zelf in Villa Augustus, met siroop van citroenen uit eigen tuin (€ 4).

Kroegbaas Kugler

Noodoplossing

Het was cafébaas Franz Xaver Kugler die de naam radler (Duits voor ‘fietser’)  in 1922 voor het eerst op de kaart zette. Zijn herberg, de Kugler-Alm in het dorp Deisenhofen, vlakbij München, bestaat nog altijd en lag een eeuw geleden al  aan een heel populaire  fietsroute.

Het verhaal wil dat Kugler op het idee van die radler kwam toen hij op een erg drukke junidag zó veel fietsers op zijn terras had zitten dat hij zijn biervoorraad zienderogen zag slinken. Hij maakte van de nood een deugd door het resterende bier  met koolzuurhoudend water en citroensap te vermengen. Al doende boorde hij op slag een heel nieuwe doelgroep radler-fans aan. 

Sneeuwwitje

De vondst om bier en soda te mixen kan overigens niet exclusief aan Kugler worden toegeschreven. In 1912 dook de combinatie al op in een andere historische bron. Bovendien zijn er als vanouds vele varianten van de radler bekend in onder meer Duitsland zelf, in Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland (het sneeuwwitje). 

Populair

Volgens het Nationaal Bieronderzoek van 2020 is pils (58 procent) nog altijd het meest geliefde bier onder Nederlanders. De 0.0.-radler (31) en de licht-alcoholische variant daarvan (27) bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats. Tripel en blond bier delen met een aandeel van 18 procent de vierde plek in de totale bierconsumptie.