Onze leveranciers: Hanna van zorgboerderij Beversoord

28 september 2020


Leverancier: Beversoord, Strijensas (Hoeksche Waard)

Eigenaars: Hans en Sity Makkenzie

Producten: Verschillende groenten, waaronder drie soorten bietjes, aardappelen en mais, komkommers, tomaten, pastinaken, bonen, uien en pompoenen. Daarnaast olie van walnoten uit eigen boomgaard.

Over Beversoord: Op deze zorgboerderij in de Hoeksche Waard begeleiden drie medewerkers van Humanitas DMH, samen met agrariërs Hans en Sity Makkenzie, een groep van zo’n twintig verstandelijk gehandicapten in de leeftijd van 20 tot 63 jaar. Gezamenlijk verbouwen ze er heel het jaar door zo’n 16 gecertificeerd-biologische gewassen, waaronder drie soorten bietjes, aardappelen en mais, komkommers, tomaten, pastinaken, bonen, uien en pompoenen. Hanna Mesker van Humanitas (foto) is hun voorvrouw.

De cliënten die op Beversoord werken, hebben allen hun eigen talenten en capaciteiten. Sommigen zijn op hun best als ze Hans en Hanna kunnen helpen met het zaaien, poten en oogsten van de teelt. Boerenzoon Evert rijdt er steevast op de trekker. Cliënt Joost helpt vaak mee in de grote kas op het terrein. Weer andere collega’s zijn heel goed in het schoonhouden van de paden, het wegen van de aardappelen of het vogelvrij houden van de groentebedden. Iedereen is er met toewijding en plezier aan de slag op zijn of haar eigen niveau.

In Villa Augustus: De walnootolie van Beversoord is voor € 15 per flesje verkrijgbaar in de markt. Hij is ook regelmatig terug te proeven in de gerechten op ons krijtbord. We maakten we er onder andere een risotto met aardpeer en paddenstoelen mee.

Het afleveren van hun walnootolie bij Villa Augustus is een terugkerend hoogtepunt voor de medewerkers van Beversoord. Er komt namens de zorgboerderij niet één iemand met die bestelling, nee: ze komen glimmend van enthousiasme met z’n allen. Elke walnoot die ervoor wordt gebruikt, is dan ook met de hand ‘getikt’, gepeld en daarna – letterlijk druppel voor druppel – geperst. 

'Ongelofelijk om te zien', zegt chef Arthur van Brug van Villa Augustus. 'Het is monnikenwerk, al weegt dat feit duidelijk niet op tegen de trots van de makers op hun product. Ontzettend leuk en ook terecht.’ 


 

  • Hanna (l) met haar tweelingzus Eefje (van Villa Augustus) op het land van Beversoord

    Hanna (l) met haar tweelingzus Eefje (van Villa Augustus) op het land van Beversoord

  • De boomgaard van Beversoord in de Hoeksche Waard

    De boomgaard van Beversoord in de Hoeksche Waard

  • Risotto met aardpeer en walnootolie van Beversoord

    Risotto met aardpeer en walnootolie van Beversoord