Ondertussen in Villa Augustus (2)

13 april 2020


Noem een bezigheid die onder de paraplu van het werkwoord 'klussen' valt en we zijn er de afgelopen weken druk mee geweest. Schuren, gronden, schilderen, witten, sauzen, beitsen, lakken. Timmeren, zagen, stucen, aansmeren, voegen, schroeven, demonteren, repareren. Poetsen, lappen, soppen, reinigen, borstelen, vegen. En iedereen die daarvoor buiten zijn of haar eigenlijke werk in Villa Augustus kon worden vrijgemaakt, heeft eraan meegeholpen.

Grote schoonmaak

Direct na sluiting van ons restaurant vanwege de coronacrisis sloegen de koks, de bakkers, de huishoudelijke dienst, het bedienend personeel en het team van de technische dienst de handen ineen voor een omvangrijke onderhouds- en schoonmaakbeurt. Die is nog lang niet afgerond, maar feit is alvast dat de eetzaal in het pompgebouw weer net zo mooi en fris oogt als toen hij dertien jaar geleden voor het eerst openging.


Alle stoelen zijn opgeknapt of er zijn andere exemplaren voor in de plaats gekomen. De tafelbladen zijn door Andrea Piersma en Dorine de Vos (beiden verantwoordelijk voor de inrichting van Villa Augustus) opnieuw met vrolijke motieven beschilderd. Aan de muren hangt een aantal nieuwe kunstwerken, waar andere van plek wisselden. De akoestische panelen aan de plafonds zijn vervangen. De indeling van het restaurant heeft hier en daar een paar opvallende wijzigingen ondergaan. En we kijken uit naar de levering van een nieuwe loper, die iets bijzonders aan het geheel toevoegt.


Hoofd technische dienst Ben de Cloe is de man die het overzicht op alle inmiddels afgeronde en nog uit te voeren klussen in Villa Augustus bewaart. Voordat het virus uitbrak, voerden zijn drie collega's en hij die, met behulp van een overzichtelijke jaarplanning, helemaal zelf uit. Nu weet hij zijn onderhoudsploeg ineens flink uitgebreid met personeel van andere afdelingen in het bedrijf, van wie sommigen bij wijze van spreken nooit eerder een verfkwast in handen hebben gehad. 

Even wennen voor Ben

Dat was in het begin dus wel even wennen voor Ben, voor wie als vakman per slot van rekening alleen het beste resultaat telt. Sinds de virusuitbraak heeft hij zijn werktijden in Villa Augustus zo'n beetje moeten verdubbelen om grip te houden op de operatie. Maar hij is blij verrast over wat die tot dusver allemaal heeft opgeleverd. 'We hebben laten zien wat we in deze ongewone omstandigheden gezamenlijk voor elkaar krijgen. En het resultaat van ieders inspanningen mag er ook absoluut zijn. Normaal ben je bijvoorbeeld een hele zomer bezig met het schilderen van de schuttingen. Nu was het in een paar dagen gepiept, en kijk eens hoe mooi ook.'


Wordt vervolgd

Komende week zijn de limonaia en sommige hotelkamers aan de beurt om te worden geschilderd. De hoteltoren staat de komende week in de steigers voor nieuw (uitbesteed) voegwerk, en ook het onderhoud van de steigers bij de waterkamers en de rondvaartbootjes volgt nog. In de moestuin en de Italiaanse tuin van Villa Augustus werden begin deze maand alle houten banken opnieuw in de olie gezet, terwijl de eerste voorjaarsoogst en - snoei al in volle gang zijn. 

Onze tuinploeg merkt om die reden nog het minst van de toegenomen hoeveelheid aan mensen in overalls in en rond het restaurant en het hotel. Om het met chef-tuinman Jelle Reeder te zeggen: 'De natuur en het seizoen trekken zich duidelijk weinig aan van alle consternatie rondom het virus. Door het warme weer konden we begin april al meteen volop aan de slag.' Maar meer over de lente-tuin in een volgend stukje op dit blog.


De markt van Villa Augustus is dagelijks geopend van 8.30 tot 20.00 uur. Lees er hier meer over. Voor hotelgasten van Villa Augustus verzorgen we desgewenst roomservice. We kunnen op uw kamer zowel het ontbijt, de lunch als het diner serveren.

 


  • Dorine de Vos en Andrea Piersma schilderend in het restaurant

    Dorine de Vos en Andrea Piersma schilderend in het restaurant

  • Alles weer schoon en fris in een verder nog leeg restaurant

    Alles weer schoon en fris in een verder nog leeg restaurant

  • En ondertussen in de tuin

    En ondertussen in de tuin

  • Alle tafels opnieuw van vrolijke motieven voorzien

    Alle tafels opnieuw van vrolijke motieven voorzien