De peren van Villa Augustus (1): Clapp's Favorite

30 augustus 2018

Clapp’s Favorite (ook wel Clapps Liebling genoemd) is een grote, regelmatige, mooi peervormige peer die naar de steel tamelijk spits toeloopt. De peren hangen aan de takken van een steil groeiende boom met op latere leeftijd afhangende takken. De bladeren van deze perenboom zijn leerachtig. 

De vrucht is groen tot geelgroen met aan de zonzijde een beetje gestreepte, fraaie blos. Het is een vroegrijpende handpeer met geelachtig wit, sappig, bijna smeltend vruchtvlees: zoet, een beetje rins, weinig aroma – een goede dessertpeer. Clapp’s Favorite bloeit vroeg, in april, met witte bloesem met roze meeldraden. De boom kan zichzelf niet bevruchten en is daarvoor op andere bomen aangewezen. Goede bestuivers zijn onder andere de Beurré Hardy, Conférence en Williams Bon Chrétien. De pluktijd is rond augustus, september. Kijkt uit voor de perenbloesemsnuitkever! 

Medaillewinnaar

Het is een oud Amerikaans perenras, gewonnen in 1860 door Thaddeus Clapp (1811−1861) uit Dorchester (Massachusetts) en uit zaad opgekweekt. In 1873 won deze peer, meer dan tien jaar na Clapp’s dood, The Wilder Medal, een prijs voor individuen en organisaties die zich verdienstelijk maakten voor de vooruitgang van de pomologische wetenschap en voor bijzondere fruitvariëteiten. 

Dorine de Vos schreef een ode aan de boomgaard van Villa Augustus. Je leest haar verhaal hier 
  • Eerbetoon aan Thaddeus Clapp en zijn peer in Dorchester

    Eerbetoon aan Thaddeus Clapp en zijn peer in Dorchester

  • Clapp's Favorite

    Clapp's Favorite