De comeback van twee avontuurlijke eiermannetjes

12 maart 2018


Billy en Willy stonken een beetje

Ze gingen zich wassen in een zeetje

Toen zei Billy: Ik lijk op jou en jij lijkt op mij

En samen lijken we op een ei.

Zo gaat een van de versjes die Geerten Ten Bosch en Harriët van Reek bedachten voor de voorstellingen die ze ooit gaven. Billy en Willy waren vaste klanten in hun poppenkast en ze hadden meer van zulke rijmpjes op hun repertoire. Nu, ruim dertig jaar later, beleven de eiermannetjes hun comeback in Ei! Ei! van Geerten en Harriët. Met hun poppenkast achter zich aan reizen ze in dit prentenboek door de wijde wereld, waarin ze allerlei andere bijzondere personages ontmoeten.

Wonderlijk avontuur

Dat avontuur brengt op elke pagina weer nieuwe, onverwachte wendingen met zich mee. Net als Billy en Willy moeten kopers van Ei! Ei! zich dus maar openstellen voor het onbekende en het wonderlijke. Liefhebbers van de tekeningen en het theater van Geerten en Harriët zullen hun associatieve aanpak ook in dit boek herkennen. Ze geven voortdurend zetjes aan de eigen verbeeldingskracht en intuïtie van hun publiek. Op dezelfde manier vullen ze elkaar ook als kunstenaarsduo aan. 

Geerten en Harriët leerden elkaar in 1985 kennen. Geerten was in die tijd de drijvende kracht achter het illustere kindertijdschrift St. Kitts van de Bovenwindse. Op aanbeveling van toenmalig directeur Arie Langbroek van uitgeverij Querido werd Harriët bij het blad ingelijfd. Het klikte meteen zo goed tussen de beide tekenaressen dat ze samen ook het podium op gingen met absurdistische poppenkast. Aanvankelijk voor kinderen, later als objecttheater ook voor volwassenen. Filmpjes van hun voorstellingen waren te zien bij de VPRO en in Ko de Boswachter Show van Burny Bos bij de AVRO. Al hun poppen en toneelattributen waren steeds van eigen hand.

In 1990 won Geerten met schrijfster Anne Vegter de Woutertje Pieterse Prijs voor hun debuut De dame en de neushoorn. Opvolger Verse bekken! kreeg twee jaar later de Vlag en Wimpel van de Penseeljury. In 1996 ontving Geerten het Gouden Penseel voor haar tekeningen in De verjaardag van de eekhoorn van Toon Tellegen. Harriët debuteerde in 1986 met De Avonturen van Lena lena, dat met een Gouden Griffel en een Vlag en Wimpel werd bekroond. Voor Bokje (2001) werd ze onderscheiden met een Zilveren Penseel, haar Lettersoep werd in 2016 gelauwerd met een Gouden Penseel.

Talenten opnieuw gebundeld

Dat Geerten en Harriët voor Ei! Ei! hun talenten weer bundelden, lag in de lijn der verwachtingen. Harriët: 'We waren gewoon nog niet klaar met die eitjes en de bijbehorende rijmpjes. Ze bleven altijd maar door onze hoofden cirkelen, waardoor het idee voor dit boek vanzelf opborrelde. We hebben er eerst ieder afzonderlijk schetsen voor gemaakt, maar die bleken naadloos op elkaar aan te sluiten. We konden er al meteen mee aan de slag.' Geerten: 'We voelen elkaar nog steeds heel goed aan. Met plak- en knipwerk ervan ontwikkelde het verhaal zich stapsgewijs.'

Ei! Ei!  - De wonderlijke reis van twee eieren en een poppenkast wordt op zaterdag 31 maart om 16.00 uur in de Wantijzaal van Villa Augustus ten doop gehouden. Geerten en Harriët hebben voor die presentatie iets speciaals in petto. Iedereen is welkom, de toegang is gratis. Diezelfde middag opent in Galerie Herfst van Villa Augustus een verkooptentoonstelling van originele collages uit Ei Ei! en daarop geïnspireerde keramiek. Het boek is vanaf 31 maart in de markt van Villa Augustus verkrijgbaar.

E! Ei! van Geerten Ten Bosch en Harriët van Reek wordt uitgegeven door Philip Elchers (www.philipelchers.nl) en kwam mede tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds. Introductieprijs € 19,95.

Behalve deze standaardeditie verschijnt er ook een luxe uitgave in een eenmalige oplage van 25 exemplaren, gesigneerd door de makers en voorzien van een originele aquarel/collage van Geerten en Harriët (€ 175). 

Via www.banketje.nl kunnen kopers van Ei! Ei! bovendien een door Anne Wellmer gemaakte podcast downloaden met liedjes en gesproken tekst uit het boek.

 • Harriët (l) en Geerten werkend aan 'Ei! Ei!'

  Harriët (l) en Geerten werkend aan 'Ei! Ei!'

 • Harriët (l) en Geerten tijdens een repetitie voor een poppenkast op de VPRO (foto Tom Croese)

  Harriët (l) en Geerten tijdens een repetitie voor een poppenkast op de VPRO (foto Tom Croese)

 • Omslag van Ei! Ei!

  Omslag van Ei! Ei!

 • Tekening uit Ei! Ei!

  Tekening uit Ei! Ei!

 • Tekening uit Ei! Ei!

  Tekening uit Ei! Ei!