Weer of geen weer, alle tuinders verzamelen!

25 april 2024

Dik ingepakt aan de slag, handen aan de schop!

Ook zo ongeduldig nu het al wekenlang schijnbaar onophoudelijk regent, en het ook nog eens veel te koud is voor de tijd van het jaar? Tja, wanneer kondigt de lente van 2024 zich nou eens écht aan en kunnen we op het terras gaan zitten? En, evenmin onbelangrijk: komt het nog wel goed met de moestuin?

Net als verder voor ieder van ons zal het voor de meeste privé-moestuiniers afwachten zijn geblazen. Geen stekje kan al de grond of de pot in als het daarin toch al binnen de kortste keren verkleumt of verzuipt. Nog maar even de KNMI-berichten blijven spellen totdat de zon dadelijk serieus tevoorschijn komt. En de dagen aftellen tot IJsheiligen. Waarna, behalve de wind en de buien, niet ook de nachtvorst nog roet in het eten zou kunnen gooien. 

Jelle met de bleekpotten voor de rabarber en de zeekool.

Maar hé, kijk! De tuinploeg van Villa Augustus is alvast niet bang voor natte en bemodderde voeten. Het voltallige team sloeg eerder deze week, hup, de handen aan de schop (en de riek, de schoffel en de kruiwagen) en ging bij het eerste schuchtere sprietje zonnestraal onmiddellijk aan de slag.  

Ada in de bloementuin.

Karlijn, Kate, Lotte, Aafke en Daan (groenten, fruit en kruiden), Ada en Chris (de bloemen)  en Jelle, Michael en Melvin (de hoveniers) kennen ondertussen het klappen van de zweep. Nee, wie met de natuur en de elementen werkt, heeft simpelweg nooit alles zelf in de hand. Maar mopperen of wanhopen over het weer doet deze speciale mensensoort niet heel gauw. 


Zeker tuinbaas Daan is daar – standaard! – totaal niet van. Zijn  stelregel: een moestuin in april lijkt nog in niets op een goed gevuld agf-schap in de supermarkt. Er gaat in ons wisselvallige klimaat als vanouds best wat tijd overheen voordat uit Zuid-Europa en Zuid-Amerika geïmporteerde groenten en kruiden er plaatsmaken voor die van eigen bodem. En dat in een Dordtse, biologische moestuin de natuur – en verder niets of niemand – de kalender bepaalt, is nou eenmaal een gegeven.