Stage lopen in Villa Augustus? Dit kunnen Zenna en Anoek je erover vertellen!

15 december 2023

Volg je een opleiding in de horeca of in de toeristische sector? Kom dan stage lopen in Villa Augustus! In ons restaurant en hotel bieden we je de werkervaringsplek waar je als student ook serieus wat aan hebt. In dit verhaal kunnen onze stagiairs Zenna en Anoek je er alvast veel over vertellen.


Zenna (19, op de foto rechts) is derdejaars aan de opleiding toerisme & hospitality aan De Rooi Pannen in Breda. Anoek (18) doet de studie luchtvaardienstverlening aan het Albeda College in Rotterdam en is tweedejaars. Allebei maken ze voor een halfjaar deel uit van ons hechte hotelteam, dat volledig uit jonge vrouwen bestaat. 

Begeleid leertraject, volop meewerken

Zenna en Anoek combineren hun begeleide leertraject in Villa Augustus met een volwaardige functie aan onze hotelreceptie. Beiden zijn ze vier dagen per week in wisselende dagdiensten inzetbaar. Ze boeken de reserveringen van gasten die komen overnachten, en checken ze ook in. Ze zijn medeverantwoordelijk voor een perfect verloop van de diverse bijeenkomsten in onze zalen. En daarnaast vinden ze dan ook nog tijd om zich in allerlei andere aspecten van het hotelbedrijf te verdiepen. 

Praktijkkennis vergaren

Zo weet Anoek al heel precies hoe het met de brandveiligheid in onze gebouwen is gesteld (prima!), en hoe ze moet handelen bij eventuele andere calamiteiten. In opdracht van haar docenten houdt ze ook in een weekverslag bij wat ze in Villa Augustus zoal aan praktijkkennis vergaart. Zakelijke e-mails schrijven, gasten telefonisch of aan de balie te woord staan in het Engels of Duits, het geven van adviezen over de kamers waaruit ze kunnen kiezen – het gaat Anoek ondertussen allemaal al heel gemakkelijk af. 


‘Echt de plek waar ik heen wilde’

Ook Zenna weet van wanten. Ze voelt al vanzelfsprekend aan wie van de hotelgasten behoefte heeft aan een gezellig praatje, en wie liever prijsstelt op een wat formelere benadering. Maar wie ze aan de receptie en in de zalen ook met raad en daad kan helpen, iedereen krijgt van haar net zo veel tijd en aandacht.

Zelf beschouwt ze haar tijdelijke werkomgeving ondertussen al een beetje ‘als thuis’. Zenna: ‘De stagecoördinator van De Rooi Pannen tipte een aantal hotels waaruit ik voor mijn stage zou kunnen kiezen. Maar toen ik de website van Villa Augustus als eerste opende, heb ik al niet meer verder gekeken. Het is hier zo mooi. Echt de plek waar ik heen wilde.’

De lucht in, of toch het hotel?

Voor Zenna is de hotelreceptie van Villa Augustus haar tweede werkervaringsplaats, nadat ze eerder een halfjaar in een resort op het Griekse eiland Kos stage liep. Voor Anoek is dit haar eerste stage. Komend jaar moet ze er eentje kiezen die nog wat meer in het verlengde van haar opleiding ligt: als grondstewardess op een luchthaven, of in de in-flight services aan boord van charters of lijnvluchten.


Blij gevoel

Anoek twijfelt nog (‘best wel heel erg’) welke kant ze uiteindelijk op wil. Vliegtuigen en reizen zijn al een poosje wel echt haar ding, ook al omdat haar school pal naast Rotterdam The Hague Airport ligt. Maar in Villa Augustus beseft ze dat de hotelwereld ook zeker zo aanlokkelijk is.  ‘Ik heb op vakanties altijd met bewondering gekeken naar medewerkers van hotelrecepties. Je kunt mensen een blij gevoel bezorgen, en dat krijg je in deze baan ook vaak meteen van ze terug. Als stewardess heb je dat waarschijnlijk toch veel minder, en dan moet je dikwijls ook nog heel vroeg op, haha.’

Eén onwrikbaar besluit dat Anoek al heeft genomen, is absoluut ook in het voordeel van Villa Augustus. Ook na haar stage zal ze in de weekends en op haar vrije schooldagen van ons hotelteam deel uit blijven maken. Ze wil de gezelligheid binnen het team en de extra ervaring en mensenkennis die ze aan de hotelbalie kan opdoen gewoon nog niet missen. (Dat ze al wel in een lange broek in onmiskenbaar KLM-blauw loopt, willen we in dit verband maar even niet zien.)

Anoek treedt er hopelijk mee in de voetsporen van stagairs die na hun afstuderen voor een vaste baan in Villa Augustus hebben gekozen. Zo zijn we er trots op dat we twee ex-stagiairs recent nog een veelbelovende carrière in ons hotelteam hebben kunnen aanbieden. 

Eerst terug naar Griekenland

Als het om Zenna gaat, moeten we helaas nog even geduld hebben. Haar droom is om straks, na haar afstuderen, terug naar Griekenland te keren en daar een baan in het reiswezen te vinden. Haar vriend woont er namelijk. Troostrijk wel voor ons: ze hoopt er in net zo’n ‘speciaal’ hotel als Villa Augustus aan de slag te kunnen. 


Favoriete kamers

Laatste vraag die we Zenna en Anoek voor dit verhaal stellen: wat zijn in Villa Augustus hun eigen favoriete kamers? Voor als bijvoorbeeld Zenna’s vriend een keer naar Dordrecht komt?

Zenna hoeft er niet lang over na te denken. Voor haar is het de Geheime Kamer in de moestuin die het meest tot de verbeelding spreekt. Dat eigen, ommuurde tuintje dat er gasten er hebben, ja dat vindt ze werkelijk prachtig, terwijl het erbinnen al net zo romantisch en intiem is.

Anoek geeft op haar beurt de voorkeur aan een verblijf in de voormalige watertoren, en dan liefst op een hoge etage, in een kamer met ruim uitzicht op het Wantij. Toch, allebei vinden ze dat ze niet voorzichtig genoeg kunnen zijn met het noemen van hun eigen favoriete kamers. Want het aanbod is zó gevarieerd dat gasten toch vooral zelf hun keuze moeten willen maken. 


Graag 'die ene groene'

Anoek: ‘Mijn advies aan de telefoon of via de mail is: bekijk het kameraanbod uitvoerig aan de hand van de foto’s en informatie op de website.’

Zenna: ‘En eenmaal ingecheckt komt iemand dan nóg wel met open mond naar de balie om te zeggen dat de verrassing daarnet zo groot was.’

Anoek: ‘Het wordt voor ons alleen moeilijk als een terugkerende gast belt om “die ene groene” kamer te boeken waar hij of zij in Villa Augustus al eerder overnachtte.’

Zenna:  ‘Haha ja, moeten wij stagiairs weer heel het hotel door om uit te vinden welke van al onze kamers nou ook alweer groen is!’ 

Hebben Anoek en Zenna je met hun verhaal enthousiast gemaakt voor een stage in Villa Augustus? Hier en hier kun je lezen welke stageplekken en leerplaatsen we in ons hotel-restaurant beschikbaar hebben.

 

 


  • Zenna: 'Je mag hier veel zelfstandig doen, zonder dat je in het diepe wordt gegooid.'

    Zenna: 'Je mag hier veel zelfstandig doen, zonder dat je in het diepe wordt gegooid.'