Marjoleine: 'Ik wist het meteen: dit is de baan voor mij'

17 oktober 2023

Marjoleine Schaap is musicus in hart en nieren, maar combineerde dat beroep jarenlang met deeltijdbanen waarin ze het óók naar haar zin had. Sinds augustus 2022 werkt de 58-jarige Dordtse parttime aan onze hotelreceptie. Ze geniet er nog ieder moment van. ‘Het team, het contact met de gasten, en al het moois wat Villa Augustus te bieden heeft – het geeft me elke dag weer nieuwe energie.’

 

Marjoleine ontdekte al op haar zesde dat er wel eens een toekomst voor haar kon zijn weggelegd in de muziek. Ze speelde lange tijd blokfluit, dwarsfluit en gitaar, maar koos op het conservatorium van Tilburg uiteindelijk voor een klassieke zangopleiding. Naast de succesvolle loopbaan die er bij diverse ensembles, koren en orkesten op volgde, werkte ze parttime ook altijd in onder meer boekwinkels en bij een kunsthandel. 

 Ze koos daar steeds bewust voor. Marjoleine: ‘Ik ben nooit een zangeres geweest met oogkleppen op. Ik wil ook deel uitmaken van de wereld buiten de muziek. Mijn dagen moeten uit meer bestaan dan het instuderen van partituren en het organiseren van optredens. Anders is het gevaar wel heel groot dat je echt volledig in beslag wordt genomen door de spanningen en de stress die je als zzp’er in het muziekvak óók hebt.’


Stoute schoenen aangetrokken

–      Hoe kwam jij nu ruim een jaar geleden bij Villa Augustus terecht?

‘De coronacrisis viel voor mij in bepaalde opzichten samen met de overgang. Dat is zo’n kruispunt in je leven waarop je terugkijkt op alles wat je tot dan toe gedaan hebt en ook vooruitblikt op wat de toekomst mogelijk nog voor je in petto heeft. De coronaperiode voelde voor mij wat dat betreft als een sabbatical. Ik kon de tijd nemen om daarover na te denken. 

‘Ik realiseerde me toen dat ik nog eens heel graag in een groene omgeving zou willen werken. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben aan een tuinvrouw van Villa Augustus gaan vragen of er binnen het tuinteam nog ruimte was voor vrijwilligers. Maar dat bleek potverdorie dus niet het geval. 

‘Binnen een week daarna zag ik de vacature voor een receptionist in het hotel voorbij komen. Ik wist het meteen: hé, degene die ze zoeken, dat ben ik! Ik kan alles wat ze voor die functie vragen.’

–      Nu hebben we opnieuw een vacature in jouw team. Hoe zou jij deze baan zelf aanbevelen?

‘Ten eerste vind ik het goed om nog eens te onderstrepen dat er op de huidige arbeidsmarkt heel veel ruimte is voor mensen van mijn leeftijd. De jaren waarin je als werkzoekende van in de vijftig vrijwel automatisch thuis op de bank belandde, zijn voorbij. Er is volop aanbod aan interessante fulltime en parttime banen voor iedereen die vóór corona nog langs de kant stond. 

‘In ons hotelteam werk ik met collega’s van verschillende generaties, zoals dat in de bediening in het restaurant, in de markt en in de tuinploeg trouwens ook het geval is. En het mixt allemaal prima met elkaar. Wat we gemeenschappelijk hebben, is dat we met zijn allen achter het concept van Villa Augustus staan en het de gasten in elk aspect naar de zin willen maken. 

'Ik ben nogal een regelnicht, kun je wel zeggen'

‘Voor de bediening ben ik helaas iets te onhandig. Maar aan de balie heb ik veel baat bij de contactuele vaardigheden die ik in eerdere baantjes heb opgedaan. Ik kan me in aardig wat talen behoorlijk redden, en ik sta open voor een praatje als mensen daar behoefte aan hebben. 

‘Belangrijk is ook dat je als receptionist het overzicht over de reserveringen hebt en op alle vragen en wensen van gasten kunt schakelen. Ik ben nogal een regelnicht, kun je wel zeggen, dus dat gaat me prima af. Maar ik voel me tegelijkertijd ook heel prettig bij de informele sfeer die ook zo eigen is aan Villa Augustus. We ontvangen zowel zakenlieden uit alle delen van de wereld als toeristen die een nachtje willen ontsnappen aan hun campertje en eerst en vooral een warme douche op prijs stellen. Voor al die verschillende gasten is er een mooie kamer.’


Ondersteboven van de plek

–      Geen kamer in het hotel die lijkt op een andere. Je hebt online, aan de telefoon of aan de balie dus steeds veel uit te leggen over al die verschillende accomodaties.

‘Inderdaad. Je informeert bij alle gasten wat hun verwachtingen van een kamer zijn. Of ze er een met een bad willen, een aan het water, of dat ze willen worden verrast met een verblijf in de Lantarenkamer of de Geheime Tuinkamer.  Er komen vaak genoeg mensen met open mond terug naar de hotelbalie – zijn ze even volledig ondersteboven van de plek waar ze terecht zijn gekomen.’

–      Jij werkt drie dagen per week achter de hotelbalie in verschillende diensten, waaronder die van de vroege ochtend en de late avond. Pittig, zo op je 58-ste?

‘Nee, hoor. Al moet ik eerlijk zeggen dat het aan de start van een ochtenddienst soms wel doorbijten is. Die begint om kwart voor zeven, en ik sta dan al om vijf uur op om rustig op te kunnen starten en om alle nachtrimpels enigszins weg te laten trekken, haha. Daar hebben de twintigers in ons team natuurlijk nog helemaal geen last van. Deze diensten heb ik gelukkig niet zo vaak, omdat de meeste collega’s liever vroeg beginnen. En ik vind het prima om tot laat te werken.’

–      Ben je ondertussen ook weer actief als zangeres en organisator van concerten?

‘Nee, ik weet ook niet of dat nog gaat komen. Ik mis de muziek wel, omdat mijn hart daar toch het meest naar uitgaat. Toch zal ik er mijn baan in Villa Augustus nooit voor opgeven. Het team, het dagelijkse contact met de gasten, en al het moois wat Villa Augustus gasten, maar ook personeel te bieden heeft – het geeft me elke dag weer nieuwe energie. Mijn levensmotto is: gebruik al je zintuigen en dan zit je bij Villa Augustus sowieso goed.’

Ben je door Marjoleines verhaal enthousiast geraakt over werken als receptionist (m/v) in Villa Augustus? Lees hier meer over de parttime baan en de secundaire arbeidsvoorwaarden die we je per direct kunnen aanbieden. 

 

 

 


  • Marjoleine Schaap: 'Dit werk gééft energie'

    Marjoleine Schaap: 'Dit werk gééft energie'

  • De Lantarenkamer in Villa Augustus

    De Lantarenkamer in Villa Augustus