Onze moestuin in september en oktober

11 september 2023

Doordat er doorlopend andere gewassen in worden geteeld en geoogst, verandert de moestuin van Villa Augustus jaarlijks meerdere keren van aanblik. In opeenvolgende verhalen vertelt onze tuinploeg welke groenten en kruiden je er in de vier seizoenen zoal in kunt aantreffen. Ditmaal vertelt tuinvrouw Karlijn wat de maanden september en oktober gaan brengen.


Oké, augustus mag dan officieel bekendstaan als de oogstmaand, maar het is bepaald niet zo dat een moestuin er in september dan ook vrijwel helemaal leeg bijligt. Integendeel. Maak een wandeling langs de akkertjes van Villa Augustus en verbaas je over de grote hoeveelheid groenten en kruiden die de natuur nog voor je in petto heeft. 


De to do-list van ons tuinteam is dan ook nog láng. Op een 'rondje langs de velden' horen we van Karlijn wat we aan het eind van dit seizoen nog aan groenten, kruiden en fruit op de menukaart van het restaurant en in de markt mogen verwachten. Beginnen we hier eerst met wat er in de voorbije zomer ondertussen al wél voor het laatst is binnengehaald, of nu op het punt staat te worden geoogst.

Pruimen: succesnummer van het jaar

Op de vittelotte noir na zijn alle aardappelen gerooid. Hetzelfde geldt onder meer voor de pruimen, die het werkelijk fantastisch hebben gedaan. ‘Van alle fruitsoorten waren zij het succesnummer van het jaar’, zegt tuinman Jelle erover. Alle witte druiven uit de kas zijn ook geplukt, waarna het de komende weken tot in de vroege herfst de beurt is aan de blauwe. 


De aubergines, tomaten en komkommers in de tweede kas van Villa Augustus zijn merendeels ook allemaal al in de keuken aangeland. Zodra de laatste exemplaren daarvan bij de koks zijn aangeleverd, wordt de kas geruimd en zal de tuinploeg er vanaf oktober sla en andere bladgroenten voor de winter gaan inzaaien. Uit de koude bak komen nog even de basilicum en de kaneelbasicilum.

Wat hebben we van de tuin zoal nog tegoed?

Een onvolledige update. Van de volle grond komen deze maand nog de laatste courgettes en de artisjokken. De sojabonen en de borlotti’s in de tuin zijn al geoogst, maar liefhebbers van bijvoorbeeld snijboontjes en boerentenen houden nog wat tegoed. Ook kan alvast worden uitgezien naar de flespompoen, naar andijvie, rode spitskool en naar chioggia-bietjes. 


De palmkool of cavolo nero in de tuin groeit tot aan de eerste strenge nachtvorst lekker door, dus die blijft voorlopig nog wel op het menu. Overige kolen en knollen, waaronder de pastinaak, de Chinese kool, de savooie kool en de knolselderij verschijnen daarop pas vanaf de herfst, als alleen de echte bikkels onder de groenten er nog blijven gedijen.

Hebben we de mais nog niet genoemd. In het teeltplan bezet hij dit jaar twee bedden. In het ene is hij aangeplant op het tijdstip dat de tuinkalender voor de soort voorschrijft. In het andere is dat veel later dan te doen gebruikelijk gebeurd. Een experimentje van de tuinploeg. Want krijg je mais zover dat hij als laatkomer toch ook dan keurig levert, zoals sla dat kan? Karlijn: ‘Het laat zich op dit moment nog aanzien. Er zijn nou eenmaal planten die zoiets niet pikken.’