Werken in Villa Augustus – Judith: 'Het is echt een verrijking van mijn leven'

18 mei 2023

Judith Vos is grafisch vormgever, maar werken in Villa Augustus leek haar minstens zo leuk. Twee jaar geleden zette ze de stap. Ze solliciteerde op een parttime baan als hoofdkelner en combineert nu beide beroepen. ‘De dagelijkse omgang met gasten van het restaurant, de sfeer in het team, en natuurlijk de plek zelf – zó fijn, het is echt een verrijking van mijn leven.’ 


– Hoe kwam jij ertoe om aan zo’n tweede loopbaan te beginnen?

Judith: ‘Ik heb vroeger, tijdens mijn studietijd, met veel plezier in de horeca gewerkt, en het trok me opnieuw aan. Je moet in een restaurant flink aanpoten, wist ik, maar je krijgt er in sociaal opzicht veel voor terug. En ik ben graag onder de mensen. Ik koos specifiek voor een baan in Villa Augustus vanwege de bijzondere omgeving waarvan je hier deel uitmaakt.’

–  Kun je dat uitleggen?

‘Iedereen en alles is hier met elkaar verbonden. Of je nu in de tuin, de keuken, de markt, in de schoonmaak, bij de technische dienst, het secretariaat, aan de receptie of in de bediening werkt. Gezamenlijk zetten we ons in voor wat Villa Augustus als geheel wil uitstralen. Tja, en hoe je dat geheel nou zou kunnen definiëren? 

‘Voor mij is het een eigen wereldje binnen de grote buitenwereld. Een ommuurde plek waar aandacht, ambachtelijkheid, schoonheid en rust nog vanzelfsprekend zijn. Als ik er vanuit Rotterdam heenreis, weet ik me er bij binnenkomst meteen in ondergedompeld. Ik zie het bij anderen ook steeds gebeuren wanneer ze de markt instappen: “O jee, wat móói!”

‘Kenmerkend voor Villa Augustus is daarnaast ook de zichtbaarheid van alle schakels in de bedrijfsvoering. Je kunt er de bakkers, de tuinders en de koks op hun vingers kijken. Maar net zo vanzelfsprekend is het dat je hier technici en schoonmakers aan het werk ziet. Je doet vakkennis op van iedereen met wie je op deze plek werkt. Dat is voor mij een meerwaarde. Villa Augustus is geen façade.’

 

– Wat kunnen jouw directe collega’s van jou als hoofdkelner opsteken?

‘Het is in ons werk af en toe zo verschrikkelijk druk dat het moeilijk is om alle ballen in de lucht te houden. Onze jongeren in de bediening kunnen daardoor nog wel eens in de stress raken. Omdat ik al wat ouder ben, slaag ik er beter in om het overzicht over de gang van zaken te bewaren.

‘Ik zíe het als een 17-jarige serveerster even een adempauze nodig heeft of moet worden bijgesprongen. Mijn rol is dan om haar te beschermen. Ik kan ook op een tafel afstappen om gasten uit te leggen waarom ze mogelijk even op hun glas wijn hebben moeten wachten. Doorlopend in contact staan met wat er allemaal om je heen gebeurt  – dat is hoe ik het doe.’

– Je zei eerder dat je er in sociaal opzicht veel voor terugkrijgt. Waar moet je dan aan denken?

‘Er komen hier veel leuke en interessante mensen, dus dat geeft doorlopend energie. Daarnaast zijn we er onderling nadrukkelijk voor elkaar. Ook voor de jongeren die hier tijdens een tussenjaar of in combinatie met hun studie werken, is het niet zomaar een bijbaantje. Ze kiezen bewust voor Villa Augustus, en je ziet ze groeien. 

‘Het is ook zeker niet zo dat ze net zo gemakkelijk weer in bijvoorbeeld een supermarkt aan de slag gaan als dat wat beter verdient. Het team is heel hecht. Er ontstaan vriendschappen, veel collega’s zien elkaar ook buiten het werk. En als je wil kun je binnen het bedrijf doorstromen. Zo is Willem, een van onze kelners, onlangs als kok begonnen.

‘Los hiervan is het prettig om als Rotterdamse in Dordrecht te werken. Het voelt toch wat anders. Gemoedelijker. Wat ik in mijn eigen stad niet of moeilijk meer kan vinden, vind ik in Villa Augustus. Mensen laten elkaar hier nog in hun waarde. Die sfeer, daar voed ik me graag mee.’

 

– Jij werkt 26 uur per week, met twee dagdiensten en een avonddienst. Is dat te behappen, met nog een heel leven ernaast?

‘Ja, dat is goed te doen, al voelt het op de ochtend na een avonddienst wel eens alsof ik vreselijk ben uitgegaan, haha. Toch zou ik de avonden in Villa Augustus niet willen missen. Overdag heb je veel gasten die na een fiets- of wandeltocht even voor een drankje of een snelle lunch langskomen, maar bij het diner staat hun bezoek helemaal in het teken van lekker eten. Dan beleef je het restaurant ook als kelner weer anders.’

– Wat is jouw favoriete plek in Villa Augustus?

‘Oeh, dat zijn er meerdere. Ik hou van de bakkerij en de keuken, en ook absoluut van de mooie spullen in de markt en het assortiment tijdschriften op de leestafel in het restaurant. Ik kan hier op elke plek wel om heen blíjven kijken. Het is overal mooi, maar tegelijkertijd zie je ook óveral de humor, de eigenwijsheid en de zelfspot waarmee Dorine [de Vos] en Andrea [Piersma] Villa Augustus hebben ingericht. Dat dingen soms nét niet kloppen.

‘Al die totaal van elkaar verschillende stoelen in het restaurant hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen plek. Hoewel gasten dat niet altijd begrijpen, kun je er niet zomaar mee gaan schuiven omdat de ene misschien wat gemakkelijker zit dan de andere. De ziel die Dorine en Andrea in de inrichting van Villa Augustus hebben gelegd, moet je ook als kelner willen bewaken.’

Ben je enthousiast geworden van Judiths verhaal? Hier lees je alles over de vacature die momenteel beschikbaar is. En hier kan je gelijk solliciteren.