Hugo, ooit kok, nu tuinman in Villa Augustus

14 juni 2022


Hugo van der Vliet (27) is al twee jaar een van de vaste krachten in de tuinploeg van Villa Augustus. Hij ruilde er een veelbelovende loopbaan als kok moeiteloos voor in. ‘Mijn hart ligt bij het kweken van groenten. Ik wil er nooit over uitgeleerd raken.’

Koken? Hugo is er al vroeg vertrouwd mee geraakt. Met zijn Italiaanse oma maakte hij jongs af aan al veel pasta’s. De tomaten ervoor kweekte hij ook zelf in de moestuinbak die zijn opa voor hem had getimmerd. Geen wonder dus dat hij al op zijn vijftiende (!) als keukenhulpje aan de slag kon in het Dordtse restaurant De Stroper, en dat hij na de middelbare school voor een koksopleiding in het Belgische Koksijde koos.

Er miste iets

Erna leek het pad voor Hugo in de horeca verder wel geplaveid. Hij werkte onder meer met de Rotterdamse sterrenchef Fred Mustert in Ibiza en in diverse (top)zaken, waaronder Kop van het Land, eveneens in Dordrecht. Allemaal best uitdagend. Maar in laatstgenoemd, vegetarisch restaurant realiseerde hij zich stukje bij beetje dat hij in zijn beroep toch ook iets miste. 

Hugo: ‘We beschikten in Kop van het Land over een prachtige variëteit aan groenten en in het wild geplukte ingrediënten. Ook werd er veel ingemaakt. Dat wakkerde mijn honger naar kennis over die gewassen zelf steeds sterker aan. Wat doet bijvoorbeeld de bodemsoort met een courgette of een aubergine? Wat moet je allemaal weten van de artisjokken die je in een restaurantkeuken voor je neus krijgt? Veel koks nemen het verhaal erachter nog voor lief, maar ik besloot dat ik er alles over wilde weten.’


Een eigen voedselbos

Met een vriend pakte Hugo, járen na zijn eerste tomaten- en augurkenbak, het tuinieren weer op. In Dubbeldam verwierven ze vijf jaar geleden een 240 vierkante meter grote volkstuin, die tegenwoordig door Hugo alleen wordt onderhouden. Zomaar een liefhebberij is het zelf kweken van groenten sindsdien allang niet meer.

Hugo: ‘Ik verdiep me tegelijkertijd in de mogelijkheden van permacultuur. Mijn droom is om straks mijn eigen voedselbos te kunnen aanplanten. In Italië, als het even kan, omdat ik dan ook het mediterrane klimaat aan mijn kant heb. Ik hou namelijk zo van citrusbomen.’

Terug naar de horeca wil Hugo in elk geval niet meer. Nou ja, hooguit nog als tijdelijke kracht in de winterperiode, wanneer de meeste klussen in zijn eigen tuin en die van Villa Augustus en de zustertuin op Landgoed Dordwijk achter de rug zijn. ‘Niets zo mooi als in de buitenlucht lekker in een tuin bezig zijn.' 

 

 

 

 

 

 

 


  • ‘Niets zo mooi als in de buitenlucht lekker in een tuin bezig zijn'

    ‘Niets zo mooi als in de buitenlucht lekker in een tuin bezig zijn'