Werken in Villa Augustus – Sophia, kelner: 'Ik heb nooit het gevoel dat ik zomaar een baantje heb'

11 april 2022

Kom werken in Villa Augustus! We hebben plek voor je in ons leuke team van kelners (m/v). Ervaring in het bedienen van gasten hoef je nog niet te hebben. Dat kun je snel genoeg van ons leren. Wél vinden we het belangrijk dat je van aanpakken weet. Dat je goed met mensen kunt omgaan. En dat je minstens twee dagen in de week beschikbaar bent. De ideale baan voor jou? 


In dat geval wordt Sophia Boom (20) dan een van je nieuwe collega’s. Sinds een halfjaar schittert ze in de bediening van ons restaurant. Hebben we geluk mee. Want bijna, ja bijna, was ze zomaar ergens anders aan de slag gegaan.

Huh, een vacature?

Spannend verhaal! Het zat zo: op dezelfde dag dat ze bij een andere horecazaak in Dordrecht was aangenomen, ging Sophia met haar moeder nog even wat drinken in Villa Augustus. Dat doen ze samen veel vaker. Maar dit keer gebeurde er iets speciaals. Sophia zag een poster waarop stond geschreven dat we naar een nieuwe kelner zochten. Huh, een vacature? Toen begon ze na te denken. Zou een baan in Villa Augustus misschien niet véél leuker zijn dan werken in dat andere restaurant?

Ze vroeg het aan de kelners die Sophia en haar moeder die middag bedienden. Hóe leuk vonden die hun werk (‘Heel leuk’)? Verdienden ze ook wel aardig (‘Heel aardig’)? En nu Sophia de stoute schoenen tóch al had aangetrokken: …was er toevallig ook een mevrouw of meneer in het restaurant aanwezig bij wie zijzelf dan meteen als kelner kon solliciteren? 

Die mevrouw was er! En van haar kreeg Sophia ter plekke de baan waarvoor ze dus eigenlijk helemaal niet naar Villa Augustus was gekomen. Zij blij, moeder blij. En wij blij. Want Sophia liet ons snel genoeg zien hoe goed ze na een paar maanden al in de bediening is.


 – Was het in het begin niet moeilijk dan?

Sophia: ‘Nee hoor, kelneren gaat me veel gemakkelijker af dan ik dacht. Natuurlijk, je begint niet meteen met helemaal volle dienbladen. Maar ook daarmee kan ik nu zonder problemen lopen. Altijd recht vooruit kijken, níet steeds naar die kommen soep. Dan ga je wiebelen, wordt het spannend, en kan het fout gaan.’

– Knap wel toch, zo zonder restaurantervaring.

‘Nou, hiervoor had ik een bijbaantje in een bejaardentehuis in Alblasserdam. Bracht ik om vijf uur het eten rond bij al die oude mensen. Maar die kropen daarna dan ook onmiddellijk in bed. Of ze dommelden in slaap voor Kerk TV. Dat was saai. Zat ik daar met alle spelletjes die ik nog met ze wilde spelen. Hier in Villa Augustus is het altijd gezellig. Zowel in ons team als met de gasten.’

– Moet je veel leren over allerlei andere aspecten van het vak?

‘Ik ben heel beleefd opgevoed, zodat ik wel weet hoe ik mensen moet benaderen. Een professionele houding kost me dus geen moeite. Maar ik kan aan tafel ook een grapje maken als dat van me wordt verwacht. Ik wil ook steeds een antwoord hebben op alle vragen die over Villa Augustus worden gesteld. En ik leer natuurlijk alles over de gerechten die we serveren uit mijn hoofd. Zelf heb ik hier vis leren eten. Maar ik ben echt gek op de pizza’s van onze keuken.’