De tuinderslente is begonnen

8 maart 2022


Het begrip mag dan volgens de Van Dale helemaal niet bestaan, maar in Villa Augustus gebruiken we het gewoon tóch. Wij zeggen dat de ‘tuinderslente’ begint op de dag dat we onze tuinen van compost voorzien. Met deze gezamenlijke eerste klus luiden we per slot van rekening jaarlijks het nieuw groeiseizoen in. Dat moment brak deze week aan dankzij het gunstige voorjaarsweer. 

Jurgen, Ronan en Audrey van Villa Augustus aan het composteren in de tuin

Iedereen aan de bak

Al om 8 uur zwermden deze dinsdagochtend  al onze tuinmannen en -vrouwen uit met kruiwagens en harken om in alle groente- en kruidenbedden een extra laagje teeltaarde aan te brengen. Naar goed gebruik kregen ze opnieuw hulp van collega’s uit de keuken, de huishoudelijke dienst én van gemeentewerkers (eigenlijk druk met de reconstructie van de parkeerplaats naast Villa Augustus) die graag even een handje kwamen toesteken.

 De tuin kleurt nu ook snel meteen groen, want veel groenten en kruiden zijn al in in de kas van onze zustertuin op Landgoed Dordwijk voorgezaaid, zoals we tegelijkertijd ook weer jong kweekgoed bij onze vaste leveranciers hebben besteld. 

Karlijn met de maatbeker

En nu: frezen

Behalve compost krijgt een aantal gewassen ook nog wat organische voedingsstoffen en mineralen, waaronder kali en gips. Bezoekers van Villa Augustus konden dinsdag tuinvrouw Karlijn tussen de bedden spotten met een uitgebreid bemestingsschema en een maatbeker. 

Als het de komende dagen nog net zo zonnig blijft en er  weinig of geen nachtvorst is, kan ook meteen worden gestart met het frezen van de bedden. Daardoor krijgt hun bodem precies de korrelige structuur die planten nodig hebben om goed te kunnen wortelen. De sla en de peterselie zijn het eerst aan de beurt, erna komen de sjalotten en de uien, en dan volgen al snel de nieuwe aardappelen en de kolen.