Nieuws uit de wintertuinen van Villa Augustus

15 december 2021


De wintertuinen van Villa Augustus zijn in deze donkere dagen voor de kerst misschien wel op hun mooist. Alleen de wandelpaden ervan wordem zacht aangelicht, zodat je bij een heldere lucht een goed zicht hebt op de sterren aan de hemel en op de contouren van de bomen in de bostuin, de Italiaanse tuin en die in de boomgaard. 

Overdag valt er op diezelfde plekken ook weer van alles te ontdekken. Allicht dat het regelmatige bezoekers van Villa Augustus – en dan speciaal de bomenliefhebbers – al is opgevallen dat er hier en daar wat lege plekken zijn opgevuld. Zo is een van de twee grote meelbessen in de voortuin vorige maand vervangen door een jonger exemplaar. 

De jonge meelbes in de voortuin van Villa Augustus

In de voortuin

We moesten de oude Sorbus aria kappen en uitgraven nadat hij afgelopen voorjaar ineens al zijn blad en zijn bast verloor en binnen een week uiteindelijk volledig afstierf. Jammer natuurlijk, want met zijn brede kroon, zijn aparte, grijze gebladerte en zijn bloesem stak hij altijd zo robuust en tegelijk subtiel af tegen de gele steentjes van de voorgevel van Villa Augustus.

Dat de meelbes het loodje legde was onverwachts, maar is achteraf mogelijk wel te verklaren. Hij dateert nog uit de tijd vóór Villa Augustus in 2007 openging. De oprichters wilden graag dat hij deel uit bleef maken van de nieuwe tuinen. Maar toen bij de aanleg daarvan ook meteen de bodem van het hele perceel werd opgehoogd, was het onoverkomelijk dat de meelbes ineens anderhalve meter extra grond aan zijn voeten kreeg.

Tuinman Jelle Reeder: ‘En, tja, daar houden bomen nou eenmaal niet van. Het kan op den duur de balans in de beluchting van het wortelstelsel van deze meelbes hebben verstoord. Enigszins gissen of dat nou echt de oorzaak is geweest, blijft het overigens wel. Per slot van rekening doet zijn soortgenoot en buurman het in dezelfde voortuin nog steeds prima.’

Het gat dat de bejaarde meelbes heeft achtergelaten, is dus sinds kort weer opgevuld. Jelle kocht bij Boomkwekerij Gebr. Van den Berk in het Brabantse Sint-Oedenrode een forse opvolger, met al een kluit van 400 kilo. Net als Jelle zelf zijn ook de vogels er duidelijk blij mee.  Er wordt wat af- en aangevlogen voor de smakelijke bessen van de nieuwe Sorbus aria.