En nu snel weer uit de steigers

14 mei 2020


De werkzaamheden aan de hotelgevels van Villa Augustus zijn bijna afgerond. Maandag worden de steigers eromheen weer afgebroken. De 138 jaar oude watertoren kreeg de afgelopen weken een grote onderhoudsbeurt. Het baksteen is waar nodig opnieuw gevoegd en gemetseld. In de krans is op sommige plekken het natuursteen vervangen, en tegelijkertijd zijn alle raamkozijnen geschilderd. 


Hijsklus van 400 kg

Deze week was het voor de restaurateurs van Slotboom Steenhouwers nog wel even aanpoten geblazen. Door roestwerking in de ankers van het ijzerwerk aan de toren moesten twee stukken aangetast Belgisch hardsteen uit de krans worden gezaagd om plaats te maken voor twee identieke, nieuwe blokken. Met een gezamenlijk gewicht van 400 kg werden ze woensdag op hun plek gehesen door een enorme kraan op het parkeerterrein van Villa Augustus. De giek van het gevaarte overspande een groot deel van de moestuin. 


Goede staat

Dankzij de goede staat waarin de toren zich na bijna anderhalve eeuw nog steeds bevindt, heeft de renovatie wat korter geduurd dan door de specialisten van Slotboom Steenhouwers en de firma Van Milt uit Lunteren was voorzien. Het rijksmonument uit 1882 kan er de komende decennia weer tegen. Lees hier meer over de onderhoudsbeurt.