Eten met je ogen: een kijkje in de wereld van Martin Jarrie

3 december 2019

Veel regelmatige bezoekers van Villa Augustus zijn door de jaren heen vanzelf liefhebbers geworden van het werk van Martin Jarrie. In het restaurant en de limonaia hangen drie schilderijen van deze Parijse kunstenaar. In onze markt zijn daarnaast ook boeken, kaarten en affiches van zijn hand te koop.

Onder de titel Manger avec les yeux wijdt Museum Belvédère in Heerenveen tot en met 5 april een grote overzichtstentoonstelling aan zijn oeuvre. Mede-oprichter en art-director Dorine de Vos van Villa Augustus is Jarrie-fan van het eerste uur . Ze vertelt er hieronder over:


Martin Jarrie en Dorine de Vos met een van zijn schilderijen in Villa Augustus

'Ik kan goed bewonderen en Martin Jarrie bewonder ik al heel lang. Ik knipte vroeger zijn illustraties al uit de Télérama, de Franse radio- en tv-gids. Jarrie, zoals ik hem ook persoonlijk steevast aanspreek, is in eigen land waarschijnlijk bekender als illustrator dan als kunstenaar. Ik vermoed dat wij in Nederland net iets meer van zijn tekeningen houden. Misschien dat wij hier meer humor hebben, waar ze in Frankrijk liever voor de grote cultuur gaan? 

Nou, klopt mogelijk toch niet helemaal. Ze koesteren er zeker ook hun illustratoren. Want kijk eens naar al die kinderboeken die de Fransen jaarlijks uitgeven. Dat is een ongelofelijke hoeveelheid, niet normaal. In La Hune, de beroemde boekwinkel in Quartier Latin, kon je alle grote en kleinere namen onder de Franse illustratoren vinden. In de jaren dat ik regelmatig in Parijs kwam, kocht ik er alle cahiers en boeken van Jarrie die ze er op de plank hadden. Toen ik hem voor het eerst ontmoette, kende ik veel van zijn werk dus al van alle boeken en uitgeknipte tekeningetjes die ik van hem heb verzameld. 

Het was op een huisfeestje van een galeriehouder in Parijs dat we met elkaar kennismaakten.

Theekopje van Martin Jarrie in het restaurant, nu uitgeleend voor 'Manger avec les yeux'

Verlegen

Jarrie is best verlegen, en zelf hou ik ook niet echt van dat soort gelegenheden, maar we raakten met elkaar in gesprek en van het een kwam het ander. Ik werd uitgenodigd om hem in zijn studio te komen opzoeken, waar hij me lades vol tekeningen liet zien waarvan ik er een paar heb gekocht. Korte tijd daarna verwierven we voor Villa Augustus ook het schilderij van de zwarte citroen dat in de limonaia kwam te hangen en dat met het roodwit-geblokte theekopje in het restaurant. [Beide zijn op de tentoonstelling te zien]. Het portret van de tuinlieden, dat ook een plek in het restaurant kreeg, hebben we door hem in opdracht laten maken. Om Jarrie nog breder onder de aandacht te brengen, hebben we in Galerie Herfst in het hotel daarna ook twee keer een tentoonstelling van zijn werk georganiseerd. De portretten van bloemen en groenten passen natuurlijk ook supergoed bij Villa Augustus en hadden veel succes.

l'Homme Végétal

Magic

Wat meteen al opviel, was dat Martin Jarrie in Nederland toen al meer liefhebbers telde dan ik dacht. Veel kunstenaars en mensen uit de grafische wereld bleken hem te volgen. Hans Boer, die nu de Jarrie-tentoonstelling in Museum Belvédère organiseert, volgde Jarrie ook al jaren. Dora Urai van galerie Adoráble in Den Haag zag zijn werk bij Galerie Herfst in  Villa Augustus en introduceerde Jarries schilderijen op de KunstRAI en andere Nederlandse beurzen. Daarnaast trok zijn werk nieuwe fans aan door de boeken, ansichtkaarten en affiches die we in onze markt van hem verkochten. Niet alles wat we in Galerie Herfst exposeerden, was ook heel duur. Zijn illustraties voor tijdschriften zijn voor iedereen betaalbaar gebleven. Voor hooguit tweehonderd euro kun je al iets van hem op de kop tikken. Dat is magic, toch?!