Op de kadotafel tijdens Kinderboekenweek: Sieb Posthuma

9 oktober 2018

Sieb Posthuma (1960-2014) studeerde schilderen en grafiek aan de Rietveld Academie. Als free-lance illustrator maakte hij jarenlang illustraties voor kranten als NRC Handelsblad en weekbladen zoals HP/De Tijd. Vanaf 1990 begon hij ook te tekenen voor kinderen en maakte hij illustraties voor diverse (prenten)boeken. Daarnaast maakte Posthuma animatiefilms, cd-covers, boekomslagen (bijvoorbeeld voor het verzameld werk van Simon Carmiggelt), affiches, postzegelontwerpen, kostuums, decors en politieke spotprenten. In 2001 verscheen Posthumas eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn foxterriër Rintje. Wekelijks verscheen in NRC Handelsblad een verhaal met tekeningen over het hondje en zijn vrienden. Op basis van de Rintje-verhalen werd een theatervoorstelling ontwikkeld, die ook in Villa Augustus te zien was, in 2013. 

Ook theatermaker

Posthuma’s werk is vele malen bekroond: hij ontving in de loop der jaren meerdere Vlag en Wimpels van de Penseeljury, een Zilveren Penseel voor Feodoor heeft zeven zussen (2007) en Gouden Penselen voor Boven in een groene linde zat een moddervette haan (2009) en Een vijver vol inkt (2012). 

Naast het schrijven en illustreren van verhalen hield Posthuma zich bezig met theater. Zijn eerste opdracht voor het theater kreeg hij in 2005 van het Diaghilev Festival in Groningen, waarvoor hij het decor ontwierp. Voor het sprookjesballet Coppelia (2008) en de theateruitvoering van Mannetje Jas in 2011 ontwierp hij het decor en de kostuums. 

Kroonluchter in de markt

Dorine de Vos en Andrea Piersma, die bij Villa Augustus onder meer verantwoordelijk zijn voor het assortiment van de markt, rekenen Sieb Posthuma beiden tot hun favoriete illustratoren. Hij werd uitgenodigd om deel te nemen aan het artist-in-residence-programma Queen of the Secret Garden in Villa Augustus.

Dorine: 'Toen Sieb Posthuma als Queen kwam, nam hij Ton Meijer mee. Elke Queen mag in de Secret Garden verblijven onder de voorwaarde dat er een kunstzinnige bijdrage tegenover staat. Posthuma maakte een kroonluchter van tekeningen, die nu voor eeuwig in de boekwinkel in de markt hangt. Zijn ‘prins-gemaal’ wilde ook iets bijdragen. Dat werd de kleutervoorstelling met Rintje in de Limonaia. Posthuma is op zijn beurt geïnspireerd geraakt door een van onze andere Queens, Ernest van der Kwast. Na het lezen van zijn verhaal in het boek 5 jaar Villa Augustus hebben ze samen een kinderboek gemaakt, De familie Lazariet. Wat ontzettend jammer dat het zijn laatste boek is geworden.” 


 • Sieb Posthuma in Villa Augustus

  Sieb Posthuma in Villa Augustus

 • Illustratie uit 'Feodoor'.

  Illustratie uit 'Feodoor'.

 • Rintje

  Rintje

 • De kroonluchter van tekeningen in de markt

  De kroonluchter van tekeningen in de markt