De peren van Villa Augustus (3): Packham's Triumph

30 augustus 2018

Een vrij grote, bobbelige peer, met een korte, ronde vorm. De schil heeft een groene grondkleur, die bij het rijpen geel kleurt. Het vruchtvlees is wit, uitermate sappig en heeft een rijke, heerlijk zoete smaak. Met deze peer kun je vele kanten op: het is een ideale dessertpeer, maar ook lekker uit de hand, in een salade, gestoofd of gepocheerd in bijvoorbeeld een Beaujolais.

Schapenhouder, imker en fruitteler

De Packham’s Triumph werd gewonnen uit een kruising tussen Uvendale St. Germain (de Bell) en een Williams-variëteit door de Australische kweker Charles Henry Packham (1842–1909) uit Molong, New South Wales. Hij was de tweede zoon uit Engelse ouders.

Als jongen werkte Packham als herder in Garra. Toen hij later zelf een stuk grond had bemachtigd, liet hij er zijn schapen grazen. Bij het huis was een kleine boomgaard, waar zijn passie voor het kweken en veredelen van fruit begon. Ook had hij er een bijenstal.

De peer werd rond 1896 geïntroduceerd en goedgekeurd door Mr. Allen, de expert van The Department of Agriculture. Hij noemde de peer Packham’s Triumph – hij had nog nooit zo’n lekkere peer geproefd!


Dorine de Vos schreef een ode aan de boomgaard van Villa Augustus. Je leest haar verhaal hier 

  • 'Nog nooit zo'n lekkere peer geproefd'

    'Nog nooit zo'n lekkere peer geproefd'