Een eeuwenoud eilandenrijk van tuinen in Amiens

21 augustus 2018

Ga vooral ook eens tuinen kijken in Amiens. In de noord-Franse stad wordt al eeuwenlang stadslandbouw bedreven op een lappendeken van eilandjes rond de rivier de Somme. Een uniek gebied van 300 hectaren. Tot 21 oktober zijn 48 van deze hortillonnages voor bezoekers opengesteld. 

Amsterdam mag dan als zodanig te boek staan, maar wat de Fransen betreft is toch echt Amiens het ‘Venetië van het Noorden’. De hoofdstad van de Picardie kreeg die bijnaam per slot van rekening al in de vijftiende eeuw van koning Louis de Elfde. En helemaal niet onterecht, zoals bezoekers ervan ook nu nog kunnen constateren. Vormt de Notre Dame-basiliek uit 1247 er ontegenzeggelijk de grootste toeristische attractie, op de tweede plaats komen in Amiens wel degelijk de drijvende tuinen die Louis tot zijn vergelijking inspireerden. 

Vervoer per gondel

De hortillonnages strekken zich direct aan de oostrand van het centrum over 300 hectaren uit. Het is een lappendeken van eilandjes in de vallei van de Somme en de honderden meren die de rivier kilometers lang omringen. Al sinds mensenheugnis wordt er op die wetlands stadslandbouw bedreven. Tot laat in de vorige eeuw voorzagen tuinders de inwoners van Amiens van de groenten, bloemen en fruit die ze er teelden. De oogst werd op marktdagen traditioneel aangevoerd op tien meter lange houten barken, die veel weg hadden van Venetiaanse gondels. 

Die barques à cornet zie je tegenwoordig vooral nog tijdens op de jaarlijkse optocht van de hortillons (de tuinders) in de maand juni, maar het gebied zelf is intact gebleven en heeft ook deels haar functie als stadsgroentetuin behouden. Op eentiende van de oppervlakte van de archipel worden nog altijd bloemen, groenten en fruit gekweekt, de overige eilandjes zijn in gebruik als particulier recreatieterrein. Sinds 1975 zijn de wetlands wettelijk beschermd, mede door de enorme verscheidenheid aan bomen en wilde planten die er groeien en de diversiteit aan vogels en vissen. 

Tuin- en kunstfestival

De hortillonnages kunnen per kano, barque en rondvaartbootjes en deels ook te voet worden doorkruist. Deze zomer en herfst is dat extra aantrekkelijk, want tot 21 oktober wordt er voor de negende keer het festival Art, villes & paysage georganiseerd. Gedurende het evenement zijn meer dan 70 tuinen voor het publiek opengesteld. Op de route is werk te zien van meer dan honderd internationale kunstenaars en (landschaps)architecten. Meer informatie over het festival vind je op www.artetjardins-hdf.com