Villa Lena, het 'Villa Augustus' van Pisa

18 september 2023


We hadden er nooit eerder van gehoord, dus de verrassing was groot toen we afgelopen zomer in het Italiaanse plaatsje Palaia de poorten van Villa Lena binnenreden. Zo ben je voor een welverdiende vakantie even weg uit Dordrecht, en zo beland je een kleine 1400 km zuidelijker ineens op een plek die sterk lijkt op die van Villa Augustus. 

Tweelingbedrijf in Italië

Net als de watertoren van Villa Augustus werd ook deze negentiende-eeuwse villa rurale in de provincie Pisa in 2007 herbestemd als hotel-restaurant. En net als ons restaurant beschikt het keukenteam van Osteria Michele over een eigen moestuin van 2 ha met biologisch geteelde groenten, kruiden en fruit. Bovendien ontvangt ook Villa Lena regelmatig beeldend kunstenaars als artists in residence en is het een geliefde locatie voor workshops, feesten en concerten.


Wél ook een eigen wijngaard en zwembad

Verschillen tussen ‘Lena’ en ‘Augustus’ zijn er eveneens. De villa in Palaia wordt omgeven door liefst 500 ha aan eigen grond. Behalve de al genoemde moestuin maakt ook een wijngaard van 1,5 ha daarvan deel uit, en anders dan bij ons in Dordt kan er op het perceel worden gezwommen. Als het gaat om het aantal hotelkamers (twaalf) is Villa Lena dan weer aanzienlijk kleiner dan Villa Augustus. 


Hotel-restaurant en culturele uitwisselingsplek

Villa Lena dateert uit 1890 en behoorde ooit toe aan de adellijke familie Del Frate, die er tot 1931 woonde. Erna was het landgoed lang in bezit van banken en speculanten, totdat het in 2007 weer in particuliere handen kwam. Kunst-ondernemer Lena Evstafieva, musicus en producer Jérôme Hadey en de Parijse restaurateur Lionel Bensemoun toverden Villa Lena in zes jaar tijd om tot een typisch Toscaans buitenverblijf (met dito gastronomie) én een culturele uitwisselingsplek.  

Meer informatie over Villa Lena vind je hier.

Alle foto's van site Villa Lena

 

  • Tuinman Gigi van Villa Lena

    Tuinman Gigi van Villa Lena