Op de oogstkalender van onze tuinders: de Gros Maroc

19 januari 2022


Jaarlijks zaait, stekt, plant, wiedt, snoeit en oogst de tuinploeg van Villa Augustus tientallen verschillende groenten, kruiden en vruchtensoorten. Je ziet ze in verschillende jaargetijden allemaal wel een of meerdere keren op de menukaart en het krijtbord in ons restaurant terug, en vaak ook in de schappen van onze marktwinkel. 

In deze verhalenserie vertellen we je wat er door heel het tuinseizoen heen zoal komt kijken bij de teelt van één van onze gewassen, de Gros Maroc. We kweken deze sappige, diepblauwe druif in 2022 voor het eerst in de moestuin van Villa Augustus. Hier op ons weblog Oogst praten de tuinvrouwen Kate (op de foto hierboven rechts) en Karlijn (links) je om de paar maanden bij over de zorg waarmee ze de Gros Maroc nu voortdurend moeten vertroetelen. 

Tussen oktober en half november is hij afgerijpt. Dan serveert de keuken van Villa Augustus deze dikke tafeldruif – eindelijk! – op het ontbijtbuffet en op je bord. Voor het zover is, vertelt chef Arthur van Brug je in Oogst nog over zijn plannen ermee.

De Gros Maroc

Een van de authentieke tafeldruiven die in Nederland en België nog vooral door liefhebbers worden geteeld. Behalve op Landgoed Dordwijk, waar zich de ‘zustertuin’ van Villa Augustus bevindt, gebeurt dat bijvoorbeeld ook op de historische druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul, in het Westland. Net als Dordwijk is Sonnehoeck tegelijk rijksmonument én een bloeiend productiebedrijf. 

In de vroeg 20ste eeuwse, van oorsprong Noord-Hollandse tuinkas van Villa Augustus is de Gros Maroc dit jaar als gezegd een nieuwkomer. Hij krijgt er gezelschap van de Muscat d'Alexandrie (wit), de Muscat Bleu en de Pauli (rosé). 

Nu:  snoeien

We schrijven januari 2022. Kate en Karlijn hebben in de eerste week van deze maand alle oudere druivenplanten in Villa Augustus en Dordwijk teruggesnoeid. Per exemplaar hebben de gesteltakken, die gezamenlijk het ‘frame’ van de boom vormen, nu elk aan weerszijden weer 12 à 13 vruchtzetels. 

Daaraan zal straks, per kant, ook weer eenzelfde aantal trossen gaan groeien. Van elke plant is tijdens het snoeien bovendien een tweede, jonge vruchtdragende scheut intact gebleven. Deze mag zich alvast op de herfst van 2023 voorbereiden, als hij zelf druiven zal gaan dragen. 

Nu: stekken

Ondertussen hebben Kate en Karlijn ook stekken gesneden van een oude Gros Maroc op Dordwijk. De wijnstok ervan kopen, kun je naar hun beste weten in Nederland namelijk nergens. Hoeft trouwens ook niet, want de druif is eenvoudig met stekjes te vermeerderen. In de kas van Villa Augustus worden er daarvan vier aangeplant als ze eenmaal wortel schieten. 

De ideale omstandigheden voor groei zijn voor alle druivensoorten eender: ze moeten droog staan en krijgen daarom nauwelijks of geen water. De plant haalt zijn water met lange wortels diep uit de grond. Alleen de jonge planten krijgen van tijd tot tijd wat water.