Combineer je hotelverblijf met een bezoek aan 'In het licht van Cuyp' (2)

19 november 2021

Hotel/museum-arrangement Villa Augustus

Tot en met 6 maart 2022 is in het Dordrechts Museum In het licht van Cuyp te zien. Een uniek overzicht van de zeventiende-eeuwse, Hollandse landschappen van Aelbert Cuyp. In de tentoonstelling is het werk van Dordrechts beroemdste inwoner samengebracht met een dertigtal schilderijen van Britse meesters. Zo hebben onder anderen Gainsborough, Constable en Turner zich nadrukkelijk door het werk van Cuyp laten inspireren.

Kortingscode

Combineer een verblijf in Villa Augustus met een bezoek aan deze unieke tentoonstelling. Vermeld de kortingscode 'aelbertcuyp' bij je online-boeking en ontvang bij het inchecken de catalogus van In het licht van Cuyp, ter waarde van € 29,95. (Toegangskaarten voor de tentoonstelling niet inbegrepen.)

Stadswandeling

Voor bezoekers van de tentoonstelling heeft het Dordrechts Museum een stadswandeling uitgestippeld die langs memorabele plekken uit de tijd van Aelbert Cuyp voert. Deze wandelroute is ook gratis verkrijgbaar bij de receptie van Villa Augustus.

Op dit blog

Het eerste blogartikel dat we aan Cuyp wijdden, lees je hier. In onderstaand verhaal belichten we één mysterieus gebleven aspect uit zijn leven: woonde de schilder nou ooit op dezelfde plek als die van onze huidige 'zustertuin' op Landgoed Dordwijk?

Landgoed Dordwijk in Dubbeldam

Aelbert Cuyp en Dordrecht (2)

Van alle sporen die Aelbert Cuyp in zijn geboortestad heeft achtergelaten, spreekt er één het meest tot de verbeelding. Tenminste, zo denken wij er bij Villa Augustus over. Dat spoor voert naar de kasteelboerderij in het toenmalige dorp Dubbeldam, dat sinds 1970 bij Dordrecht is getrokken. Het monumentale pand bestaat nog steeds en dateert vermoedelijk uit 1635.

De kasteelboerderij ligt op een minuutje of tien fietsen van Villa Augustus. We hebben er een speciale band mee omdat hij deel uitmaakt van het Landgoed Dordwijk. Op deze schitterende buitenplaats bevindt zich onze tweede kitchen garden. De ‘zustertuin’ die Villa Augustus heel het jaar door van extra groenten, fruit en kruiden voorziet. En we telen er op historische grond kun je wel zeggen, want niemand minder dan Cuyp zou er dus ook voetstappen hebben liggen.

De zustertuin van Villa Augustus op Dordwijk, met op de foto tuinvrouw Kate

Zoals de voorgaande zin al duidelijk maakt, moeten we bij die bewering wel een slagje om de arm houden. Historici verschillen namelijk al een paar eeuwen lang van mening of Cuyp nou wel of niet een poosje op Dordwijk heeft gewoond. Onder anderen de Dordtse schilder Michiel van den Broek (1776-1853) en schrijver J. L. van Dalen van Oude buitenplaatsen op het Dordtsche Eiland (1914) wisten zeker van wel. 

Familiebezit

Het onderkomen zou Aelbert Cuyp ter beschikking zijn gesteld door diens familieleden Pieter en François Adriaen van Leijden van Leeuwen, de gebroeders die Dordwijk begin zeventiende eeuw in eigendom hadden. Maar in de catalogus van de huidige Cuyp-tentoonstelling in het Dordrechts Museum staat dan weer met zoveel woorden dat die veronderstelling niet op feiten is gebaseerd. Hoe dat aloude verhaal dan in de wereld is gekomen en nu ook al eeuwenlang standhoudt, wordt verder niet uitgelegd. 


Pentekening van Dordwijk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw van C.J. de Vogel/collectie Regionaal Archief Dordrecht

Het mysterie laat zich eens te meer lastig ontrafelen omdat er nog een andere directe link is tussen Cuyp en Landgoed Dordwijk. Zo bezit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed afbeeldingen van een aantal schilderingen die aan Cuyp worden toegeschreven en op Dordwijk zouden zijn gemaakt. Huurder Cuyp zou er zijn erkentelijkheid mee hebben willen betuigen aan zijn gastheren.

Deze portretten van boeren en boerinnen moeten iets minder dan 400 jaar geleden enkele deuren in het torentje van de kasteelboerderij hebben gesierd. De panelen zijn volgens de annalen in ieder geval tot in de negentiende eeuw op Dordwijk bewaard gebleven. Wat er daarna met ze gebeurd is, zal ook altijd wel een raadsel blijven. Maar mogelijk is dat ze teloorgingen bij een brand in 1941. 

Fietstochtje

Of Aelbert Cuyp nou op Dordwijk woonde en schilderde, of niet: voor bezoekers die iets van het Dordrecht uit zijn tijd willen ervaren, kunnen we een fietstochtje naar het landgoed hoe dan ook van harte aanbevelen. Hoewel Dordwijk niet voor publiek opengesteld is, laat de kasteelboerderij zich ook vanaf de openbare weg uitstekend bewonderen. 

Ook het ‘torentje van de schilderijen van Cuyp’ prijkt er nog in volle glorie bovenop. Knijp je ogen een beetje dicht, en je ziet de beroemde schilder nog gewoon lekker aan het werk achter een van de open luiken ervan.


Gedenksteen ter ere van de Dordtse meester in het centrum van Dordrecht



  • Aelbert Cuyp: portret van de eend Sijtctghen, 1647-1650

    Aelbert Cuyp: portret van de eend Sijtctghen, 1647-1650

  • Een van de drie beschilderde panelen die aan Aelbert Cuyp worden toegeschreven...

    Een van de drie beschilderde panelen die aan Aelbert Cuyp worden toegeschreven...

  • Ze sierden ooit de deuren van de kasteelboerderij op Dordwijk...

    Ze sierden ooit de deuren van de kasteelboerderij op Dordwijk...

  • ... Alleen de foto's ervan bestaan nog en deze zijn in het bezit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

    ... Alleen de foto's ervan bestaan nog en deze zijn in het bezit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed