Werken in Villa Augustus (2) | Frankie, kelner: ‘Het voelt als familie’

10 september 2021


Frankie den Heijer (23) werkt drie à vier dagen per week als kelner én als ‘marktmeisje’ in Villa Augustus. Tegelijkertijd studeert ze af in interior design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ja, over een poosje wil ze in dat laatste beroep serieus aan de bak met haar eigen bedrijf. Maar of ze de ‘familie’ in Villa Augustus dan ook definitief achter zich kan laten?

Marktmeisje?

Frankie: ‘Oké, officieel is het marktmedewerker. Maar soms zeggen we ook wel marktmeisje. Je werkt veel met interieuraccessoires. Je moet mooie designartikelen ook mooi presenteren. En klanten vinden het fijn als je ze helpt met het uitzoeken van een cadeau. Het zijn toch vooral meisjes en vrouwen die dan in de markt dan hun weg weten. Ik combineer het mijn parttime werk als kelner in Villa Augustus. Voor mij klopt het precies. Ik hoop ook dat ik nooit tussen die twee baantjes zal hoeven kiezen.’

Wat maakt bedienen in Villa Augustus dan zo leuk? 

‘Eén: de vaste gasten. In de jaren dat ik ze bedien, heb ik ze natuurlijk wel leren kennen. Zo hebben we de latte-dames, die dus altijd latte bestellen. En er is de man die standaard een chocolate chip cookie bij zijn koffie wil. Met een knipoogje van ‘m weet ik genoeg: ja hoor, ook vandaag weer een koekje erbij.

‘Twee: je doet in dit werk veel mensenkennis op. Villa Augustus is bijvoorbeeld écht de plek voor blind dates. Mannen met zo’n eerste afspraakje herken je hier zo. Terwijl ze op hun date wachten, zijn ze vaak een beetje zenuwachtig. Ik kan ze als kelner dan alvast wat op hun gemak stellen. En als de click er is, zie je de liefde gewoon voor je neus opbloeien. Prachtig, toch?’

‘Drie: ‘Het kelneren heeft me in persoonlijk opzicht veel gebracht. Toen ik ermee begon, was ik heel verlegen. Het kostte me veel moeite om contact te leggen met gasten. Maar daar groei je in dit werk snel genoeg overheen. Je moet wel. Met de zelfverzekerdheid, het overzicht en de ervaring die ik ondertussen heb, weet ik dat ik iedereen aan tafel een fijne dag kan bezorgen.’


Het is ook moeilijk toch, dat lopen met die volle dienbladen?

‘Dat is een kwestie van oefenen. In Villa Augustus heb je de tijd om het kunstje onder de knie te krijgen. Zelf kreeg ik de eerste keren een dienblad vol met plastic bekertjes water. Kon ik op een stil moment in het restaurant proefdraaien met mijn eerste rondjes. Dat er bij het serveren of afruimen wat op de vloer kinkelt, overkomt ons allemaal wel eens. Ik kan nu moeiteloos alles dragen en stapelen. Ik doe het gedachteloos.’

Wat is je jouw favoriete plek in Villa Augustus?

‘Ik hoor wel van collega’s dat de torenkamer hun favoriet is. Maar voor mij is het de geheime tuinkamer. Iedereen moet daar toch één keer in zijn of haar leven hebben geslapen. Ik kan er verder niet te veel over vertellen, want het is een geheim uiteraard.’

En je favoriete gerecht in het restaurant?

‘Ik hou erg van de risi e bisi die we regelmatig op de kaart hebben. Wat mij betreft is dat een gerecht dat onze keuken typeert: altijd op smaak en zonder poespas. Ik ben nog student, heel regelmatig kan ik zelf niet aanschuiven in Villa Augustus. Maar eenmaal per jaar eet ik er in ieder geval zéker. De dinerbon die we als medewerkers met kerst cadeau krijgen, is aan mij goed besteed.’

Blijf je ook kelner als je straks bent afgestudeerd?

‘Ik heb het hier reuze naar mijn zin. Daarom hoop ik dat ik het werk straks ook kan blijven combineren met mijn start als zelfstandig interior designer. De sfeer hier is heel bijzonder, óók voor het team dat we in Villa Augustus met elkaar vormen. Onder elkaar voelt het echt als familie.’

Ben je door Frankies verhaal enthousiast geraakt over werken als kelner (m/v) in Villa Augustus? Lees hier meer over de parttime baan en de secundaire arbeidsvoorwaarden die we je per direct kunnen aanbieden.


  • Frankie: 'Je doet in dit werk veel mensenkennis op'

    Frankie: 'Je doet in dit werk veel mensenkennis op'