Te gast in de geheime tuin van Villa Augustus: Joost Swarte

18 september 2020

In de tuin van Villa Augustus bevindt zich een aan het zicht onttrokken, geheime kamer. Een plek om te lezen, te schrijven, te denken of gewoon om zomaar van de afzondering en de stilte te genieten. Villa Augustus vraagt bijzondere mensen er te komen logeren. Auteurs, illustratoren, schilders, componisten, biologen, filosofen… Het zijn onze Queens of the Secret Garden. 

Nathalie Lété is er een van, net als Gummbah, Martin Jarrie, Wouter Klootwijk en Harriët van Reek, om er enkelen te noemen. Ze verblijven een aantal nachten in de Giardino Segreto in ruil voor een verhaal, gedicht, tekening, een foto of iets anders, geïnspireerd door deze speciale omgeving. 

In september zijn er twee nieuwe Queens of the Secret Garden, de wereldwijd bekende (strip)tekenaar en ontwerper Joost Swarte en beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman. Joost sloot zijn verblijf als artist in residence deze week af.

Rondkijken in verwondering

Villa Augustus kennen ze al veel langer, Joost Swarte en zijn vrouw Joan. Op de terugreis vanuit Antwerpen of Brussel was het altijd een vaste tussenstop. In Dordrecht zelf weten ze ook de weg. Joost heeft er ooit in galerie Intermezzo geëxposeerd, en hij is een terugkerende klant van stripwinkel Sjors op het Scheffersplein.

Deze week logeerde het echtpaar wel wat langer in Villa Augustus dan alle keren daarvoor. Als artist in residence was Joost uitgenodigd om er, in het gezelschap van Joan, enkele dagen in de Giardino Segreto te komen doorbrengen. Die tijd hebben ze goed besteed. Joan, aan het ontbijt op de laatste dag van hun verblijf: ‘Het was in één woord heerlijk, om niet te zeggen: koninklijk. We zijn enorm verwend, en dat hebben we optimaal tot ons door laten dringen. We hebben onze geheime tuin amper verlaten.’

Joost, op zijn beurt, heeft ook nu weer ‘in verwondering’ in Villa Augustus rondgekeken. ‘Ik kan me blijven verbazen over hoe het ooit is gelukt om van die oude watertoren en de grond daaromheen zo’n paradijs te maken. Dat vind ik fantastisch. Het is heel inspirerend. Het geeft een mens moed, om het zo maar te zeggen.’ 


Die verwondering zat ‘m voor beiden overigens ook in de kleine dingen. Joost ontdekte in de tuin het bestaan van blauwe salie. Joan is enthousiast over een voor haar onbekende soort eetbare afrikaantjes tussen de andere bloemen. Ze zijn allebei hartstochtelijke particuliere tuiniers – vandaar. Joost heeft zelfs een ‘bos’ van twaalf berkenbomen aangeplant op het stukje grond bij zijn atelier. Hij kan zich bij een beetje wind nog elke keer verheugen over het schaduwspel van de ‘roezelende’ (Joan) blaadjes op de muren van zijn werkruimte.

'Weg was ie!'

Maar goed, die werkruimte was nu dus voor even de geheime tuinkamer van Villa Augustus. En natuurlijk is daar ook ditmaal weer wat werk verricht. Iedere kunstenaar die er als artist in residence zijn intrek neemt, moet bij wijze van kleine tegenprestatie namelijk ook iets van zichzelf in Villa Augustus achterlaten. Dus toen Joost kort na aankomst al meteen zijn schetsblok ter hand nam, wist Joan het al: ‘…Weg was ie!’ 

Op de bijdrage van Joost Swarte aan de nog altijd uitdijende Queens of the Secret Garden-kunstverzameling komen we aan het eind van dit stukje nog terug. We hadden per slot van rekening eerst nog wat andere nieuwsgierige vragen aan hem. Bijvoorbeeld die hoe zijn werkplek er in zijn woonplaats Haarlem uitziet. En of het voor een tekenaar/ontwerper gemakkelijk is om die voor even voor een ander onderkomen te verruilen.