VA Programma

Een eigen kijk op de wereld, een origineel inzicht of bijzondere werkwijze.
Dit zijn de uitgangspunten van een ­serie bijzondere dinsdagavonden waarop gasten op informele wijze praten over hun werk, denkbeelden en passie. Levendige, inspirerende avonden voor zowel sprekers als de overige aanwezigen.

  • Koken tussen vulkanen - boekomslag Koken tussen vulkanen - boekomslag
  • Koken tussen vulkanen - spread 1 Koken tussen vulkanen - spread 1
  • Koken tussen vulkanen - spread 2 Koken tussen vulkanen - spread 2
  • Koken tussen vulkanen - spread 3 Koken tussen vulkanen - spread 3
  • Villa Augustus Logo

Koken tussen vulkanen

Winnaar ‘Kookboek van het Jaar’ te gast bij Villa Augustus

Dinsdagavond 17 februari is ‘Kookboek van het Jaar 2014’-winnaar Ko Sliggers te gast bij Villa Augustus. Tijdens deze inspirerende avond wordt de kok/ontwerper van ‘Koken tussen vulkanen’ door Wim de Jong (o.a. De Buik van) geïnterviewd over zijn culinaire belevenissen en ontdekkingen in Zuid-Italië.

Wie de moeite neemt in ‘Koken tussen vulkanen’ te duiken zal volgens de jury blijven lezen en beloond worden met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. “De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden.” — >Juryrapport

Vijf jaar geleden startte Sliggers zijn Italiaanse avontuur. Hij laadde zijn spullen in een bus en vertrok naar het zuiden. Gewapend met een woordenboek Italiaans vroeg hij koks, huisvrouwen en vissers het hemd van het lijf over hun Italiaanse keuken en deed hiervan verslag in het VPRO-programma ‘De zaterdagbijlage van de Avonden’.

Sliggers besloot in Italië te blijven. Hij ging aan de slag als kok op het eiland Lipari en bleef ondertussen speuren naar de culinaire streekgeschiedenis. En naar de herkomst en merkwaardigheden van de ingrediënten die hij gebruikte in de keuken. Het bleek de perfecte basis voor een prachtig kookboek. Een boek waarin Sliggers het beste van zichzelf laat zien als kok én vormgever.

Het prijswinnende ‘Koken tussen vulkanen’ is gevuld met meer dan 240 recepten en informatie over een groot aantal ingrediënten. Maar liefst drieduizend jaar culinaire cultuur is hier terug te vinden in de pannen. Van invloeden uit het vroegere Perzië en Noord-Afrika tot de banden met Genua.

Sliggers wordt deze avond geïnterviewd door Wim de Jong, journalist en mede-oprichter van De Buik van, een onafhankelijk, journalistiek platform gewijd aan de bloeiende foodcultuur van Rotterdam.

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Overige ontmoetingen in Villa Augustus in 2015

  • Op 3 maart interviewt Hanneke Groenteman Ernest van der Kwast over zijn nieuwste roman ‘De IJsmakers’
  • Op 17 maart verzorgt uitgever Christoph Buchwald een bijzondere avond rondom de Duitse auteur Hans Fallada
  • Op 31 maart praat Wouter Klootwijk met schrijver/bioloog Tijs Goldschmidt over zijn boek ‘Vis in bad’ en bijzondere vondsten uit de dierenwereld.