VA Programma

KUNST DOET BETER KIJKEN EN LUISTEREN Schoonheid om je heen, in taal, kleur, letters, poëzie, beelden en klanken, is belangrijk. Daarom nodigen we kunstenaars en andere gasten uit voor ons culturele programma. Dat kunnen musici, schrijvers, architecten, illustratoren, schilders, biologen of filosofen zijn. Zij geven concerten in de Limonaia of vertellen tijdens onze Ontmoetingen boeiende verhalen in de torenzalen. Onderwerpen die altijd iets met Villa Augustus van doen hebben. Soms exposeren ze in pop-upgalerie HERFST in kamer 24, of verblijven als Queen of the Secret Garden (artist-in-residence) in de geheime kamer in de Giardino Segreto, in ruil voor een verhaal, gedicht, foto, tekening of iets anders, geïnspireerd door hun verblijf. 

Beethovenmarathon in Villa Augustus! Beethovenmarathon in Villa Augustus!

Beethovenmarathon

Vrijdag 6, zaterdag 7 & zondag 8 oktober 

In dit 10e jubileumjaar van Villa Augustus geen losse concertreeks maar een marathon van alle strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven in één weekend (6,7 en 8 oktober). 
De muziekstukken worden uitgevoerd door het Narratio Quartet, Matangi Quartet, Ensor Strijkkwartet, Dudok Quartet Amsterdam, Aristos Quartet en BL!NDMAN [strings].

Lees hier meer
Beethovenmarathon in Villa Augustus! Beethovenmarathon in Villa Augustus!

Beethovenmarathon

Vrijdag 6, zaterdag 7 & zondag 8 oktober 

In dit 10e jubileumjaar van Villa Augustus geen losse concertreeks maar een marathon van alle strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven in één weekend (6,7 en 8 oktober). 
De muziekstukken worden uitgevoerd door het Narratio Quartet, Matangi Quartet, Ensor Strijkkwartet, Dudok Quartet Amsterdam, Aristos Quartet en BL!NDMAN [strings].

Lees hier meer
Toon Tellegen – Foto: Leo Van Der Noort 2006 Toon Tellegen – Foto: Leo Van Der Noort 2006

Ontmoet Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen

Uitverkocht

Tekst en muziek als glashelder geheel

Op dinsdagavond 11 april gaat Bas Kwakman, directeur van het Poetry International Festival, in gesprek met schrijver-dichter Toon Tellegen en gitarist en componist Corrie van Binsbergen. In deze Ontmoeting staat de poëzie van Tellegen centraal. Hij leest gedichten voor uit zijn bundels, terwijl Van Binsbergen een caleidoscopische, poëtische, soms onheilspellende soundtrack op gitaar creëert. Na een kort concert bevraagt Bas Kwakman hen over hun bijzondere samenwerking. Hoe verweven zij tekst en muziek? Wat is hun werkwijze?

Lees hier meer
Wouter Klootwijk Wouter Klootwijk

Ontmoet Wouter Klootwijk & Henk Buitjes

Uitverkocht

Over garnalen en schar

Op dinsdagavond 14 maart vindt er in de torenzaal van Villa Augustus een gesprek plaats tussen de Groningse garnalenvisser Henk Buitjes en journalist Wouter Klootwijk, twee naar eigen zeggen “stronteigenwijze mannen”. Verwacht een proeverij en interessant nieuws van onder water. Verhalen over verse Noordzeegarnaaltjes. En bijvangst, wat doe je er allemaal mee? Roken, bakken, braden! Over balletjes van zandspiering en gedroogde scharren.

Lees hier meer
Henk Oosterling Henk Oosterling

Ontmoet filosoof Henk Oosterling

Woorden als daden

Op dinsdagavond 21 februari 2017 gaat presentator Ernest van der Kwast in gesprek met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling. Een inspirerende avond over zijn interesse in mensen, in wie van waar vandaan dan ook, en over de positieve kracht van een denken dat zich verjongt, dat verandert en dat handelt. Een avond over de verschillende cultuur-educatieve projecten die hij in Rotterdam initieerde, én over de grote verschillen maar ook opvallende overeenkomsten tussen boeddhistisch en westers denken.

Lees hier meer
Doric String Quartet - Foto: George Garnier Doric String Quartet - Foto: George Garnier

Doric String Quartet

Uitverkocht

Het leidende Britse strijkkwartet van de nieuwe generatie

Op zondag 6 november speelt het Doric String Quartet werken van Haydn, Bartók en Mendelssohn in de Limonaia van Villa Augustus. Het kwartet wordt door Gramophone omschreven als ‘een van de beste jonge strijkkwartetten’ en ontvangt wereldwijd enthousiaste reacties van zowel publiek als recensenten. De musici worden gezien als het leidende Britse strijkkwartet van de nieuwe generatie.

Lees hier meer
Bl!ndman - Foto: Guy Kokken Bl!ndman - Foto: Guy Kokken

Bl!ndman

Uitverkocht

32 FOOT / The Organ of Bach
Vier saxofoons en 1 tubax spelen orgelmuziek van Bach

De saxofoons van BL!NDMAN brengen op zondag 16 oktober orgelwerken van Johann Sebastian Bach. Het orgel had in Bachs tijd orkestrale proporties aangenomen die door de componist ten volle zijn benut. Als een door adem bewogen menselijk orgel probeert Bl!ndman met vijf saxofoons het genie van Bach uit zijn latere orgelwerken te vatten. Door het opsplitsen van de stemmen komt het briljante van de composities des te meer aan de oppervlakte.      
De laatste 20 jaar heeft BL!NDMAN zich continue toegelegd op de zoektocht naar een saxofoonklank die oude muziek in een nieuw licht plaatst. Verwacht dus geen exacte imitatie maar een vernieuwende transformatie.

Lees hier meer
Ragazze Quartet - Foto: Sarah Wijzenbeek Ragazze Quartet - Foto: Sarah Wijzenbeek

Het eerste Concert: 
Ragazze Quartet, Dana Zemtsov, Ketevan Roinishvili, Anne Vegter

Uitverkocht

Nocturne - een concert als een betoverende droom

Op vrijdagavond 16 september vormt de Limonaia het sfeervolle decor voor een poëtisch concert van het Ragazze Quartet, in samenwerking met altviolist Dana Zemtsov (winnaar Kersjesbeurs 2014), cellist Ketevan Roinishvili (finalist Dutch Classical Talent 2015) en Dichter des Vaderlands Anne VegterNocturne is een concert in woord, muziek en beeld, met composities van Ligeti, Riley en Schönberg die onmiskenbaar de nacht symboliseren.

Lees hier meer
Corrie van Binsbergen en Josse De Pauw – Foto: Greetje van Buggenhout Corrie van Binsbergen en Josse De Pauw – Foto: Greetje van Buggenhout

Ontmoet Corrie van Binsbergen & Josse De Pauw

Mirakel

Josse De Pauw is een gevierd acteur, filmregisseur, theatermaker, auteur en columnist. Muziek speelt in het werk van de Vlaamse reus altijd een grote rol, terwijl bij componist en muzikant Corrie van Binsbergen tekst steeds vaker onderdeel van haar voorstellingen is. De twee bleken verwante geesten. Najaar 2013 werkten zij voor het eerst samen voor het Vlaamse literaire evenement Geletterde Mensen. Dat smaakte naar meer en resulteerde in de voorstelling Mirakel: één lange gitaarimprovisatie met teksten en muziek die elkaar sturen, uitdagen, prikkelen en boven zichzelf doen uitstijgen. Dinsdag 12 april te zien en horen bij Villa Augustus!

Lees hier meer
Hanneke Groenteman - Foto: Rogier Veldman Hanneke Groenteman - Foto: Rogier Veldman

Ontmoet Damiaan Denys & Griet Op de Beeck

Uitverkocht

Over ‘Geluk’

*** Programmawijziging ***
De Ontmoeting van vanavond wordt verzorgd door Damiaan Denys en Hanneke Groenteman. De recente ontwikkelingen in Brussel nopen Griet Op de Beeck om elders te spreken.

Tot vanavond!

Op dinsdagavond 22 maart spreekt journalist en presentator Hanneke Groenteman over ‘Geluk’ met psychiater en filosoof Damiaan Denys en schrijver Griet Op de Beeck. 
Gezondheid en liefde scoren hoog wanneer gevraagd wordt naar het doel van het leven, geluk staat echter bovenaan. Maar wat betekent geluk?

Lees hier meer