Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Rubber Duck van Florentijn Hofman, foto ARR Rubber Duck van Florentijn Hofman, foto ARR
  • Ernest van der Kwast, foto Ries van Wendel de Joode Ernest van der Kwast, foto Ries van Wendel de Joode

Florentijn Hofman

Mensen met andere ogen laten kijken naar iets dat er altijd al was

Ernest van der Kwast in gesprek met beeldend kunstenaar Florentijn Hofman

Zijn reusachtige Badeend, vrolijk dobberend in de havens van onder meer Sydney, Hong Kong, Pittsburgh, Peking en Osaka, leverde Florentijn Hofman wereldwijde bekendheid op. Maar ook Nijmegen en Arnhem maakten de afgelopen jaren met het Uitkijkkonijn en het 30 meter lange Feestaardvarken kennis met zijn werk. Het staat altijd in de openbare ruimte, is groots en indrukwekkend, helder en herkenbaar. “Ik maak geen beelden, maar totaalinstallaties. Mijn werk is expliciet toegankelijk voor iedereen, ik wil het laten communiceren.” Hofmans beelden vormen inderdaad ontmoetingsplekken en gespreksstof ineen; de gesprekken gaan vanzelf over de openbare ruimte en prikkelen om beter naar de omgeving te kijken. Andere voorbeelden van zijn werk zijn onder meer een 31 meter lange muskusrat van riet, een 12 meter hoge herdershond van stro, een immens geel konijn in Örebro, Zweden en een met tienduizend slippers beklede Vette Aap in Sao Paulo, Brazilië. Een ander bekend werk is Beukelsblauw, een Rotterdams blok sloopwoningen dat hij begin deze eeuw blauw verfde. Ook bouwde hij op het strand van Schiermonnikoog een houten werk in de vorm van drie enorme concertvleugels – alsof ze er waren aangespoeld. In Londen maakte hij het werk HippopoThames, een houten werk dat op de Thames dreef, en in Taiwan het Maankonijn. In de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken verrijst momenteel de Bospoldervos. De vos is streetwise en weet zich aan te passen – in Rotterdam West een belangrijke eigenschap, vindt Hofman. Hij hoopt dat de bewoners zich in deze vos herkennen en het beeld in de toekomst omarmen.

De avond zal gepresenteerd worden door Ernest van der Kwast. Naast schrijver en presentator is hij columnist en schrijft hij essays en interviews.


Datum: dinsdag 10 maart
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: €15 (incl. drankje)
Locatie: watertoren van Villa Augustus, Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Neem uw kaartje geprint mee of als download op uw smartphone.

Online kaartverkoop

Dit is de vierde en tevens laatste ontmoeting in 2020. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.