Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Dudok quartet Amsterdam, foto Ries van Wendel de Joode Dudok quartet Amsterdam, foto Ries van Wendel de Joode
  • Anna Enquist, foto Bert Nienhuis Anna Enquist, foto Bert Nienhuis

Anna Enquist & Dudok Quartet Amsterdam - Uitverkocht

Over componist Haydn, de vader van de strijkkwartetten, en zijn muziek

Anna Enquist, schrijver van romans en gedichten, en een klassiek geschoold pianist, deelt haar bewondering voor componist Haydn met de musici van het Dudok Quartet Amsterdam.

Het Dudok Quartet Amsterdam , een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment, is een regelmatige gast tijdens de concertseries in Villa Augustus. We horen ze graag, het zijn enthousiaste en bevlogen musici! Tien jaar geleden ging er een wereld voor de musici open toen er een stuk van Haydn op hun programma stond. Haydns muziek voelde als natuurlijk en vertrouwd. Als een taal die zij alle vier intuïtief spraken en begrepen, maar waarvan zij de grammatica nog beter wilden leren. Steeds meer kwamen zij erachter dat Haydns kwartetten niet alleen meesterlijk geconstrueerd zijn, maar bovenal dat hij met minimale middelen in staat was een beeld te scheppen van het leven in al zijn volheid.

Tijdens het seizoen 2019/2020 staan alle zes strijkkwartetten opus 20 van Joseph Haydn centraal in hun concertprogramma. Anna Enquist schreef Wat we van Haydn kunnen leren, een begeleidend essay met zes inzichten voor onze tijd. In deze Ontmoeting vertellen de musici en Enquist wat hen persoonlijk zo fascineert aan deze muziek, uiteraard live geïllustreerd met spel van het strijkkwartet.

Dudok Quartet Amsterdam
Het Dudok Quartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Met openhartig en bezield spel delen ze de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. Ze laten zien én horen dat de muziek die zij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. “We durven ons kwetsbaar op te stellen. Daarin ligt onze kracht. We laten ons eigen hart spreken en zo dringen we door tot de essentie van de muziek.”


David Faber (cello)
Marie-Louise de Jong (altviool)
Marleen Wester (viool)
Judith van Driel (viool)

Luister! Haydns String Quartets, Opus 20 Volume 1 uitgevoerd door het Dudok Quartet Amsterdam.
En kijk! Dudoks uitvoering van Haydns Strijkkwartet Opus 20 nr. 3 in een van de opslagruimten van het Concertgebouw!

Anna Enquist
De eerste poëziebundel van Anna Enquist, pseudoniem van de Nederlandse schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer, verscheen in 1991 – ze was toen 46 jaar. Tot die tijd had ze een carrière als pianiste, psycholoog-psychotherapeut en psycho-analytica. Het publiek omarmt Soldatenliederen meteen en het jaar erop ontvangt Enquist voor haar debuutbundel de C. Buddingh’-prijs. Ook haar romans worden vandaag de dag nog keer op keer herdrukt. Haar autobiografische gedichten – meestal somber en heftig, beroerd door emoties en pijn – cirkelen steeds om dezelfde thema's: moederschap, muziek en psychologie. Een groot aantal gedichten is direct naar aanleiding van strijkwartetten of pianostukken geschreven.

Datum: dinsdag 4 februari
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: €15 (incl. drankje)
Locatie: watertoren van Villa Augustus, Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Neem uw kaartje geprint mee of als download op uw smartphone.

Online kaartverkoop

Dit is de eerste van vier ontmoetingen in 2020. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.