Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Van Dingstee Kwartet - foto: Wim Egas Van Dingstee Kwartet - foto: Wim Egas

Van Dingstee Kwartet


J.S. Bach - Daan Manneke - Vier Orgelkoralen in bewerking voor strijkkwartet (2009) Daan Manneke - Strijkkwartet Arc III: La Flèche (2007) (speciaal gecomponeerd voor het Van Dingstee Kwartet) Ludwig van Beethoven: Strijkkwartet in F gr.t. opus 59 nr.1 (“Rasumovsky”) (1806)

Het Van Dingstee Kwartet is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een succesvol en veelzijdig strijkkwartet. Met concerten op vrijwel alle Nederlandse podia en tientallen tournees in Europa en de Verenigde Staten heeft het kwartet zich geprofileerd als een van Nederlands toonaangevende kamermuziekensembles. In de pers werden de concerten van het kwartet veelvuldig geprezen vanwege het vloeiende samenspel, de klankvorming, de gedrevenheid en het temperament.

Een intensief en direct contact met het publiek is een belangrijk kenmerk van het kwartet. Niet alleen via de muziek, maar ook in de vorm van programmatoelichtingen, lezingen en cursussen, deelt het kwartet de liefde voor het strijkkwartet met het publiek. Naast de bekende meesterwerken uit het strijkkwartetrepertoire zoekt het kwartet graag naar verrassende invalshoeken. Daarbij hecht het er waarde aan regelmatig Nederlandse composities ten gehore te brengen, zoals in dit concert van Daan Manneke.

Op 2 juni 2018 werd Daan Manneke onderscheiden door de Société Académique d’Education et d’Encouragement Art-Sciences- Lettres voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur. Hij ontving in Parijs een zilveren medaille ( Médaille d’Argent). 

Cellist Ewout van Dingstee over het programma: Daan Manneke, een van Nederlands beste componisten van dit moment, componeerde speciaal voor het Van Dingstee Kwartet zijn derde strijkkwartet ’Arc III: La Flèche’. In dit programma wordt dit stuk geflankeerd door grote componisten uit het verleden, die Daan Manneke hebben geïnspireerd en een belangrijke verbinding vormen met zijn eigen werk als componist. Op zijn speciaal verzoek ook ‘Vier Orgelkoralen’ van Bach, door hemzelf voor strijkkwartet gezet.

  • Ingrid van Dingstee (viool)
  • Philip Dingenen (viool)
  • Suzanne Dijkstra (altviool)
  • Ewout van Dingstee (cello)
  • Daan Manneke zal zelf aanwezig zijn bij het concert.

Datum: zondag 21 oktober
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 15,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is het vierde van vier Concerten in 2018. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.