Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus

DoelenKwartet

György Kurtág - Strijkkwartet opus 28, Officium Breve (1989) Iris ter Schiphorst - Aus Liebe (2013) (speciaal gecomponeerd voor het DoelenKwartet) Jean Sibelius - Strijkkwartet in Bes opus 4 (1890)

Het DoelenKwartet, dat vorig jaar haar 25-jarig bestaan groots vierde in concertgebouw De Doelen, is een van de belangrijkste strijkkwartetten in Nederland op het gebied van de hedendaagse klassieke muziek. Het repertoire omvat ruim 200 voornamelijk eigentijdse werken en composities uit de vroeg-twintigste eeuw. Om deze nieuwe muziek in een historisch perspectief te kunnen plaatsen, laat het kwartet incidenteel ook de klassieken herleven. De vele ontmoetingen die het DoelenKwartet met vooraanstaande componisten mocht hebben, zijn voor het kwartet een leidraad geweest bij het vormen van een onmiskenbaar eigen signatuur. Het kwartet zet zich ook in voor een jongere generatie componisten uit binnen- en buitenland, zoals bijvoorbeeld jaarlijks te horen is tijdens het Gaudeamus Festival. 

Cellist Hans Woudenberg over het programma: ‘Kurtág schreef met Officium Breve een instrumentaal requiem voor een dierbare collega waarin hij een poging doet muzikaal tot een absolute essentie te komen. Hij bereikt daarmee een poëtisch hoogtepunt in de kwartetliteratuur.

Geïnspireerd door de aria ‘Aus Liebe’ uit de Mattheus Passion, liet Iris ter Schiphorst haar fantasie de vrije loop. Als stralen van licht dat door kerkvensters valt, openen de drie hoge strijkers het werk. De dreigende ondertoon van de cello heeft te maken met het lijden in tijden van oorlog.

Tot slot klinkt met Sibelius’ eerste strijkkwartet een warm, zonnig en van jeugdige energie doortrokken werk.’

  • Frank de Groot (viool)
  • Maartje Kraan (viool)
  • Karin Dolman (altviool)
  • Hans Woudenberg (cello)

Datum: zondag 7 oktober
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 15,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)


Dit is het derde van vier Concerten in 2018. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.