Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Anne Geene - Tekening 1 Anne Geene - Tekening 1
  • 15 April Kees Moeilijker Foto Lenny Oosterwijk 15 April Kees Moeilijker Foto Lenny Oosterwijk

Anne Geene & Kees Moeliker

Over oog voor detail en opnieuw naar de wereld kijken

Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, bioloog en schrijver, ontmoet beeldend kunstenaar Anne Geene. Ze gaan in gesprek over Geenes natuuronderzoeken, hun gedeelde fascinaties, beiden met oog voor detail en een flinke dosis humor.

Anne Geene fotografeert de verborgen schoonheden van planten en dieren. In 2010 besloot zij haar 245 vierkante meters volkstuin volledig te doorwroeten. Niet omdat die tuin toe was aan flink geschoffel, Geene ging juist voorzichtig te werk om alles te tellen, te fotograferen en te meten. Ze legde alles vast wat ze tegenkwam, de blaadjes, het kroos, de duizendpoten, de rupsjes en bijvoorbeeld ook de onderkant van tuintegels. In haar boek Perceel Nr. 234 (Encyclopedie van een volkstuin) levert dat prachtige bladzijden op. En er ontstonden per ongeluk kleine gedichtjes

Groepsgedrag div. slakken
nr 3 + nr 4: terug in habitat
nr 2 (akkerslak) eet papier (zie gat)
nr 6 + nr 5 + nr 1: opgegeten door vogels 

Haar meest recente boek is Ornithology, een alternatieve vogelaarsbijbel die ze maakte met Arjen de Nooy. Het bekijken van het boek verandert meteen je perceptie van vogels. Het werd begin vorig jaar tot ‘mooiste boek van de wereld’ verkozen in een prestigieuze internationale wedstrijd, waar zij zeshonderd inzendingen uit 32 landen achter zich lieten. Voormalig Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes nomineerde Geene voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs: “In wezen doet Anne Geene wat kunstenaars al eeuwenlang doen, namelijk ons opnieuw naar de wereld laten kijken.”

Op 25 februari werd zij uitgeroepen tot winnaar van deze oeuvreprijs, die uitgeloofd wordt aan getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. Haar werk is t/m 15 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, informatie en het juryrapport is hier te vinden.

Datum: Zondag 15 april
Aanvang: 11.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is de tweede van drie Voorjaarsontmoetingen in 2018. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.