Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Bas Kwakman - Foto: Ries van Wendel De Joode Bas Kwakman - Foto: Ries van Wendel De Joode
  • Eva Meijer - Foto: Irwan Droog Eva Meijer - Foto: Irwan Droog
  • Gerbrand Bakker - Foto: Ella Tilgenkamp Gerbrand Bakker - Foto: Ella Tilgenkamp

Bas Kwakman, Eva Meijer & Gerbrand Bakker

Over politieke dieren en waarom rotgrond niet bestaat

Bas Kwakman, directeur van het Poetry International Festival en schrijver, gaat in gesprek met Gerbrand Bakker en Eva Meijer.

Van Eva Meijer, schrijver, filosoof, muzikant en beeldend kunstenaar, verscheen in 2016 Het Vogelhuis. Een ontroerend portret over de Engelse Len Howard, die rond haar veertigste de stad verruilt voor het platteland om daar de rest van haar leven koolmezen en andere slimme vogels te bestuderen. In Meijers essay De soldaat was een dolfijn (2017) lezen we over ‘politieke dieren’: bevers die boeren helpen overstromingen tegen te gaan, Engelse politiehonden met recht op pensioen, dolfijn Tahoma die voor het Amerikaanse leger mijnen opspoort. Meijer vertelt waarom en hoe we anders met dieren kunnen gaan samenleven. Voor dit essay ontvangt zij op 11 maart de Halewijnprijs.

In Rotgrond bestaat niet (2018) probeert schrijver en hovenier Gerbrand Bakker te doorgronden waarom de mens de natuur wil controleren. De natuur die hij toejuicht en vervloekt, maar waarin hij boven alles de verbinding probeert te zoeken. Op lichtvoetige en humoristische wijze verwondert hij zich over alles wat hij tijdens zijn werk als hovenier tegenkomt: vogels, bomen, huisdieren en, natuurlijk, tuinen. Net en aangeharkt, wild, overwoekerd, tuinen die je om de tuin leiden – Bakker heeft het allemaal gezien en onderzoekt óf en hoe de gecultiveerde natuur de menselijke psyche weerspiegelt.

Datum: woensdag 14 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is de eerste van drie Voorjaarsontmoetingen in 2018. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.