Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus

‘Portret van een Tuin’ in The Movies te Dordrecht

Film over landgoed Dordwijk bij The Movies

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 september vertoont The Movies te Dordrecht de film ‘Portret van een tuin’ over de eeuwenoude tuin van het landgoed Dordwijk. Het Dordtse landgoed was de inspiratiebron voor het ontstaan van Villa Augustus: zonder Dordwijk zou Villa Augustus er niet zijn. De film van filmmaker Rosie Stapel ging begin dit jaar in première op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR).

Portret van een Tuin neemt de kijker mee naar Dordwijk, het eeuwenoude landgoed in Dubbeldam. Terwijl de seizoenen verglijden, werken een 85-jarige snoeimeester en de tuinman met toewijding, precisie en geduld aan het perfectioneren van de fruitbomen en gewassen. Ze laten zien dat passie, gedrevenheid en kennis de essentiële ingrediënten vormen voor het succesvol onderhouden van een grote moestuin - kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn op Dordwijk volstrekt verboden.

De wereld in het klein
Tijdens het snoeien hebben de mannen gesprekken over voedsel, het weer, de wereld en delen ze kennis op het gebied van groente en fruitteelt met de jonge tuinders. Om goed in te tuin te kunnen werken moet je bezeten zijn, vertelt de oude snoeimeester die ondanks zijn hoge leeftijd onvermoeibaar is. Snoeien is nog niet zo simpel als het eruit ziet. Eigenlijk is de tuin de wereld in het klein: je moet plannen, organiseren, samenwerken, leren en teleurstellingen incasseren. Alles wat er in het gewone leven ook gedaan moet worden.

Verstilde ode aan een bijzondere tuin
‘Portret van een Tuin’ van de Rotterdamse filmmaker Rosie Stapel is een verstilde ode aan een bijzondere tuin en haar hoveniers. Aan het zaaien, poten, dunnen, snoeien en uiteindelijk oogsten. De film wordt begeleid door de prachtige luitmuziek van Jozef van Wissem. Bekijk hier alvast een voorproefje van de film.

Inspiratiebron voor Villa Augustus
De film komt in de Moestuinzaal van Villa Augustus ook een beetje ‘thuis’. Landgoed Dordwijk vormde namelijk samen met Hotel New York te Rotterdam dé inspiratiebron voor het initiatief om het anderhalf hectare grote terrein van het voormalig waterleidingbedrijf en de bijbehorende watertoren in Dordrecht om te bouwen tot het huidige Villa Augustus. Zonder Dordwijk zou Villa Augustus er niet zijn geweest.

De pers over ‘Portret van een Tuin’:

  • Misschien wel de mooiste keukentuin ter wereld. ‘Portret van een Tuin’ brengt het vele werk in kaart dat eigenaar Daan van der Have en meester-hovenier Jan Freriks moeten verrichten om de misschien wel mooiste en oudste productietuin van ons land in optimale staat te houden. De Rotterdamse regisseur Rosie Stapel volgde de beide mannen vier seizoenen achtereen tijdens wat zich nog het best laat omschrijven als één langgerekte snoei- en plukbeurt op een terrein van anderhalve hectare(…).” Wim de Jong – De Buik van Rotterdam
  • “De tuin in deze film zal stadstuinier het water in de mond laten lopen: een uitgestrekte serie bedden, kassen en een boomgaard, behorend bij een oud landgoed, ooit in verval geraakt en weer helemaal hersteld. Ook bloembedden en bijenkasten horen erbij. Deze tuin is een bedrijf, gerund met toewijding, veel geduld en vooral veel kennis van planten en bomen (…).” Sandra de Haan – Zone 5300

Data: vrijdag 11 september en zaterdag 12 september
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: Normaal: € 8,50 – Jong 12 t/m 17 jaar: € 7,50 –
Diner + film kaartje: € 24,00 
Adres: Nieuwstraat 60-62, 3311 XR Dordrecht
Meer informatie en reserveren: The Movies

Rosie Stapel en Kate Sheperd (tuinvrouw) zijn na afloop aanwezig voor een Q&A.