Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Tijs Goldschmidt - Foto: Hans Aarsman Tijs Goldschmidt - Foto: Hans Aarsman
  • Wouter Klootwijk in zijn Wilde Keuken Wouter Klootwijk in zijn Wilde Keuken
  • Omslag ‘Vis in bad’ Omslag ‘Vis in bad’

Over het nut van lummelen en andere vondsten uit de dierenwereld

Tijs Goldschmidt & Wouter Klootwijk

Op dinsdag 31 maart praat journalist, columnist en tv-maker Wouter Klootwijk met schrijver en evolutie-bioloog Tijs Goldschmidt over zijn meest recente essaybundel Vis in bad waarin hij schrijft over het nut van lummelen en andere verrassende vondsten uit de dierenwereld.

Lummelen dieren ook wel eens? Hebben ze vrije tijd? Wat is de functie daar dan van? Een torenvalk op een paaltje lijkt zijn tijd te verlummelen. Maar misschien verzamelt hij wel informatie.

Tijs Goldschmidt
Schrijver, essayist en evolutiebioloog Tijs Goldschmidt (1953) is een meester in associatief denken. Vis in bad (2014) is zijn nieuwste bundeling beschouwingen over mensen en dieren. Goldschmidt: “De kloof tussen mens en dier is geforceerd. Ik stoor me eraan dat de mens per definitie boven het dier wordt gesteld. De overgang tussen mens en dier ligt gradueel. Vind ik. Maar soms verander ik even van gedachten.”

Met zijn beschouwingen wil hij de kloof tussen alfa, bèta en gamma overbruggen. Goldschmidt: “Ik hoop een verbindende schakel te zijn, een missing link. Ik heb er plezier in mensen die schrikken van de naam van een gen ongemerkt iets te laten begrijpen waarvan ze denken dat het niets voor hen is.” (Bekijk hier het interview met Tijs Goldschmidt over Vis in bad tijdens het VPRO-televisieprogramma ‘Boeken’.)

Goldschmidt publiceert in NRC Handelsblad en diverse literaire tijdschriften. In boekvorm verschenen naast Vis in bad (leesfragment) onder andere Darwins hofvijverOversprongen en Kloten van de engel. Als gastconservator van het Frans Halsmuseum stelde hij in 2004 de tentoonstelling Wegkijken samen met een begeleidend essay over schaamte. Datzelfde jaar was hij een van VPRO’s Zomergasten. In 2007 gaf hij de Huizingalezing 'Doen alsof je doet alsof' waarin de rol van spel in de cultuur centraal staat. Goldschmidt is advisor aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Wouter Klootwijk
Klootwijk (1945) is als journalist vooral geïnteresseerd in voedsel. Onder het pseudoniem Ben de Cocq schreef hij culinaire artikelen in de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Van tv is hij bekend van het programma Keuringsdienst van Waarde en Klootwijk aan Zee. Sinds 2010 maakt hij De Wilde Keuken, een tv-programma rond zijn onstuimige keuken met alledaagse vragen waar de 'huishoudjournalist' wakker van kan liggen. Daarnaast is Klootwijk columnist voor o.a. Het Parool, De Gelderlander, NRC Handelsblad en heeft hij een radiocolumn voor Vroege Vogels.

Datum: dinsdag 31 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is de laatste van vier Winterontmoetingen in 2015. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via [email protected].

Op het programma van Villa Augustus staat verder:

  • Donderdag 26 maart: wegens grote belangstelling voor de snoeicursus van meestersnoeier Jan Freriks, starten we met een extra beginnerscursus over de beredeneerde snoei van de leipeer.
  • Zondag 19 & maandag 20 april: vertoning van de film Portret van een tuin over de eeuwenoude tuin van het landgoed Dordwijk. Het Dordtse landgoed was de inspiratiebron voor het ontstaan van Villa Augustus: zonder Dordwijk zou Villa Augustus er niet zijn. De film van filmmaker Rosie Stapel ging begin dit jaar in première op het International Filmfestival Rotterdam (IFFR).

Neemt u contact op met de receptie 078 639 31 11 voor meer informatie, of het maken van een reservering. Of stuur ons een mail op [email protected].