Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Wouter Klootwijk Wouter Klootwijk
  • Henk Buitjes Henk Buitjes

Ontmoet Wouter Klootwijk & Henk Buitjes

Over garnalen en schar

Uitverkocht

Op dinsdagavond 14 maart vindt er in de torenzaal van Villa Augustus een gesprek plaats tussen de Groningse garnalenvisser Henk Buitjes en journalist Wouter Klootwijk, twee naar eigen zeggen “stronteigenwijze mannen”. Verwacht een proeverij en interessant nieuws van onder water. Verhalen over verse Noordzeegarnaaltjes. En bijvangst, wat doe je er allemaal mee? Roken, bakken, braden! Over balletjes van zandspiering en gedroogde scharren.

Proeven & pellen
Voor deze avond geldt hun aanbeveling: eet de hele dag niks, of liever twee dagen niet. Om niet alleen lekkere trek te hebben, maar zoiets als het gevoel dat honger heet. Pas dan weet je het wezenlijk te waarderen; een gedroogd scharretje, waar arme lui in het noorden van Groningen zich mee in leven hielden in barre tijden. Heb je trek, dan is het lekker. En heb je honger, dan leer je in een mum garnalen pellen. De visser brengt ze deze avond mee, vers vanaf de ZK37, zijn kotter op de Waddenzee. Stel je voor: iedereen een pond vers gevangen garnalen in een oude krant op schoot en pellen maar onder het pret maken. 

Wouter Klootwijk is als journalist vooral geïnteresseerd in voedsel. Hij leerde de Noord-Groningse garnalenvanger Henk Buitjes kennen tijdens de opnames voor zijn televisieprogramma De Wilde Keuken waarin ze samen balletjes van spiering maakten. Het tweetal raakte bevriend en werkt momenteel aan hun te verschijnen boekje, waar ze vanavond al het een en ander over zullen vertellen. Het wordt in elk geval geen viskookboek, al kun je er wel uit koken. Het wordt iets heel anders, om wijzer van te worden.

Datum: dinsdag 14 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de Watertoren)

Laatste Ontmoeting in Augustus 2017

  • Op dinsdag 11 april bevraagt Bas Kwakman schrijver-dichter Toon Tellegen en gitarist en componist Corrie van Binsbergen over hun bijzondere samenwerking.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.