Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Toon Tellegen – Foto: Leo Van Der Noort 2006 Toon Tellegen – Foto: Leo Van Der Noort 2006
  • Corrie Van Binsbergen – Foto: Joke Schot Corrie Van Binsbergen – Foto: Joke Schot
  • Bas Kwakman – Foto: Ries van Wendel De Joode Bas Kwakman – Foto: Ries van Wendel De Joode

Ontmoet Toon Tellegen & Corrie van Binsbergen

Tekst en muziek als glashelder geheel

Uitverkocht

Op dinsdagavond 11 april gaat Bas Kwakman, directeur van het Poetry International Festival, in gesprek met schrijver-dichter Toon Tellegen en gitarist en componist Corrie van Binsbergen. In deze Ontmoeting staat de poëzie van Tellegen centraal. Hij leest gedichten voor uit zijn bundels, terwijl Van Binsbergen een caleidoscopische, poëtische, soms onheilspellende soundtrack op gitaar creëert. Na een kort concert bevraagt Bas Kwakman hen over hun bijzondere samenwerking. Hoe verweven zij tekst en muziek? Wat is hun werkwijze?

“Waarom schrijf ik? Ik schrijf omdat ik wil schrijven dat ik gelukkig ben. Op een dag zal het zover zijn en zal ik schrijven met mijn tong tussen het puntje van mijn tanden, en met rode oren en rode wangen: ik ben gelukkig. Als ik daarna ooit nog twijfel en meen dat ik verdrietig ben of de wanhoop nabij of zelfs reddeloos verloren, kan ik altijd opzoeken wat ik werkelijk ben: gelukkig.” 
Toon Tellegen – ‘Waarom schrijf ik’ 
Uit: ‘Gewone gedichten’ (Querido Amsterdam, 1998)

Glashelder geheel
Lyrische bevlogenheid gecombineerd met absurdisme; het lijkt niet te kunnen, maar in de teksten van Tellegen kan het. En die passen weer uitstekend bij de composities en improvisaties van Van Binsbergen. Tekst en muziek gaan in elkaar over, versterken elkaar, contrasteren soms, maar vormen uiteindelijk een glashelder geheel. Beschouwend en beeldend. Voor de toehoorder een bijzondere belevenis die stof tot nadenken biedt, schoonheid en troost.

Sinds 2003 maakt Toon Tellegen met Corrie van Binsbergen programma’s rondom zijn boeken en dichtbundels. Zo brachten ze in het door Van Binsbergen geformeerde Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet drie succesvolle voorstellingen rondom zijn dierenverhalen. 

Toon Tellegen
Toon Tellegen is dichter, kinderboekenschrijver en schrijver van proza en toneel voor volwassenen. In 1980 verscheen zijn eerste boek, De zin van een liguster, een dichtbundel voor volwassenen. Zijn eerste bundel dierenverhalen, Er ging geen dag voorbij, werd gepubliceerd in 1984, waarna er nog vele bundels allegorische verhalen over de eekhoorn, de mier en alle andere dieren volgden. Van Finland tot China: overal worden zijn dierenvertellingen gelezen.
Voor volwassenen schrijft Tellegen niet alleen poëzie (inmiddels zijn meer dan twintig bundels verschenen), maar ook proza, zoals Twee oude vrouwtjes, Dora, Brieven aan Doornroosje en het voor de Libris Literatuur Prijs genomineerde De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Hij won talloze prijzen met zijn boeken voor kinderen en voor volwassenen. Voor zijn gehele oeuvre ontving Tellegen de Hendrik de Vriesprijs 2006 en de Constantijn Huygensprijs 2007.

‘Tellegen doet met de grootste vanzelfsprekendheid niet aan genres. Hij schrijft ontroerend en geestig. Hij mag alles nog zo omdraaien, vergroten, verkleinen en verdwazen, nergens verhult hij zijn onderwerpen: herkenbaar menselijk gedrag en herkenbare menselijke emoties.’ – de Volkskrant

Corrie van Binsbergen
Met Stichting Brokken initieert Van Binsbergen grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden, stimuleert kruisbestuivende projecten en streeft ernaar ‘de hokjesgeest’ te verjagen. Ze brengt publiek in contact met voor hen ongehoorde muziek en functioneert als ear-opener. Binnen de stichting zijn sinds de oprichting in 1996 diverse producties gerealiseerd in samenwerking met schrijvers, dichters, dansers, theatermakers en musici.

‘Van Binsbergen is een begenadigd muzikante die haar sporen verdiend heeft in de jazz en geïmproviseerde muziek. Ze beschikt over een gaaf geluid en soleert fantasievol .’ – de Volkskrant

Datum: dinsdag 11 april
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de Watertoren)

Dit is de laatste van drie Ontmoetingen in 2017. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.