Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus

Ensor Kwartet & Jan Decleir

Les Vendredis

Uitverkocht

Rusland, omstreeks 1850. Elke vrijdagavond, even na acht uur, betreden muzikanten en geïnteresseerden de salons van een gigantisch herenhuis in een chique wijk van St. Petersburg. Gastheer Mitrofan Belaïev is een steenrijke houthandelaar en amateurviolist met een grote passie voor muziek. Wekelijks inviteert hij een bont gezelschap muziekliefhebbers om te componeren en te musiceren.

Elegante mannen en vrouwen vleien zich in de sofa’s, Perzische kussens en love seats die overal in zijn paleisje verspreid staan. Ze geven zich over aan heerlijk eten, zoete woorden en roddels. Om half negen bestijgt het Belaiev Kwartet het podium in de berookte muzieksalon, een kleine concertzaal. Eerst spelen zij een kwartet van Haydn, Schubert, later een compositie die diezelfde avond werd gecomponeerd. Tijdens deze legendarisch geworden vrijdagen zijn pareltjes gecomponeerd door grootheden als Rimsky-Korsakov, Glazounov, leraren aan het conservatorium van St. Petersburg, en hun leerlingen Soklov, Liadow.

Het Ensor Kwartet brengt deze avonden op 15 november terug tot leven, samen met Jan Decleir, die instaat voor de roddels en de mooie woorden. Ze vinden elkaar in de liefde voor deze muziek en de periode waarin ze is ontstaan. Jan Decleir, Vlaams theateracteur maar bij het grote publiek vooral bekend van zijn film- en tv-werk, maakte een keuze uit teksten die de sfeer ademen van het Rusland van weleer. Samen met de gerenommeerde muzikanten van het Ensor Kwartet ontstaat een prachtig muzikaal verhaal.

Al twee decennia is het Ensor Strijkkwartet een vaste waarde binnen het Vlaams muzieklandschap met een repertoire dat de gehele kwartetliteratuur bestrijkt. Het ensemble bracht integrale uitvoeringen uit van de strijkkwartetten van Beethoven, Brahms, Schubert en Sjostakovitsj. Daarnaast schuwt het de hedendaagse muziek niet en droegen diverse Belgische componisten werk aan hen op. Ook op de internationale podia heeft het Ensor Strijkkwartet een stevige reputatie verworven en werkt het regelmatig samen met gerenommeerde musici als Roel Dieltiens en Raphaella Smits en acteurs en schrijvers als Jan Decleir en Dimitri Verhulst.

De Vlaamse acteur Jan Decleir werd verschillende keren onderscheiden voor zijn acteerwerk. Zo ontving de film Antonia (1995) waarin hij meespeelde een Oscar, evenals Karakter (1997). Ook Daens (1993) werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film genomineerd. Op het filmfestival van Montreal kreeg hij de prijs van Beste Acteur voor zijn rol in de door Pieter Kuijpers geregisseerde film Off Screen (2005).

Op het Nederlands Film Festival ontving hij in 2003 een Gouden Kalf voor zijn betekenis voor de Nederlandstalige film. In 2005 werd hij onderscheiden met de Prijs van Verdienste van de Vereniging van Vlaamse filmpers voor zijn gehele oeuvre. Op het Tiburon International Film Festival ontving hij in 2008 de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Man zkt vrouw.

  • Jan Decleir (verteller)
  • Eric Robberecht (viool)
  • Francis Reusens (viool)
  • Frans Vos (altviool)
  • Steven Caeyers (cello)

Datum: dinsdag 15 november
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 15,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Dit is de laatste van vier Concerten in 2016. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? Laat het ons even weten via info@villa-augustus.nl.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.