Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Boekomslag ‘De IJsmakers’ - Ontwerp: Erik Cox Boekomslag ‘De IJsmakers’ - Ontwerp: Erik Cox
  • Ernest van der Kwast - Foto: Paul Levitton Ernest van der Kwast - Foto: Paul Levitton
  • Hanneke Groenteman - Foto: Rogier Veldman Hanneke Groenteman - Foto: Rogier Veldman

Ernest van der Kwast: 'De IJsmakers'

Dinsdag 3 maart interviewt journalist en televisiepresentator Hanneke Groenteman auteur Ernest van der Kwast over zijn nieuwste roman 'De IJsmakers'. Een gesprek over inspiratie, de wereld van gelato en de prachtige, rijke geschiedenis van de ijsmakers uit het Italiaanse Cadore-dal.

Begin dit jaar verscheen 'De IJsmakers', de nieuwste roman van Ernest van de Kwast over twee Italiaanse broers in een Rotterdamse ijssalon. Een hartveroverend verhaal over familiebanden, de kracht van poëzie, liefde en natuurlijk over de smaken, geuren en het bereiden van ijs

Vallei van de ijsmakers
De twee hoofdpersonen komen uit het Noord-Italiaanse Cadore-dal, ook wel 'de vallei van de ijsmakers' genoemd. De valleibewoners zijn al generaties lang gespecialiseerd in het bereiden van ijs. Volgens Giuseppe Talamini is het er zelfs uitgevonden. Zijn familie vertrekt elke lente naar de ijssalon in Rotterdam om in de winter naar de bergen terug te keren.

In het verhaal besluit Giovanni Talamini met deze traditie te breken en te kiezen voor de literatuur. Maar dan doet zijn jongere broer Luca hem op een dag een hoogst ongebruikelijk verzoek. Giovanni komt voor de keus te staan nog eenmaal het familiebelang te dienen of definitief voor zichzelf te kiezen.

Bezoek
Van der Kwast was zelf ooit in de vallei om Giuseppe en Anita van de Rotterdamse ijssalon Venezia te bezoeken: "Giuseppe is 57 jaar ijsmaker geweest. Hij haalde me op van het station in Dobbiaco. Of ik bleef slapen. De lasagne stond al in de oven en een warme kruik lag in bed. Daar ontstond het idee voor mijn roman." -> Lees hier de eerste vier pagina's van het boek.

Ernest van der Kwast
Van der Kwast (Bombay, 1981) debuteerde in 2005 met de roman 'Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen'. Onder de naam Sieger Sloot publiceerde hij in 2007 de roman 'Stand-in'. Met zijn autobiografische roman 'Mama Tandoori' (2010) brak hij door bij het grote publiek. In 2012 kwam de novelle 'Giovanna's navel' uit. Op 2 januari 2015 verscheen zijn nieuwe roman 'De IJsmakers'.

Hanneke Groenteman
Groenteman begon haar journalistieke carrière in de jaren '60 bij Het Parool. Ze maakte radio bij de VARA, waarna ze overstapte naar de VPRO, waar ze zeven jaar het kunstprogramma 'De Plantage' presenteerde. In 1998 presenteerde ze het programma 'Zomergasten' en in het seizoen 2004-2005 was ze een van de presentatoren van 'B&W'. Sinds 2007 presenteert Groenteman het programma 'Sterren op het Doek' voor Omroep MAX.

Datum: dinsdag 3 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Overige Ontmoetingen in Villa Augustus in 2015

  • Op 17 maart verzorgt uitgever Christoph Buchwald een bijzondere avond rondom de Duitse auteur Hans Fallada.
  • Op 31 maart praat Wouter Klootwijk met schrijver/bioloog Tijs Goldschmidt over zijn boek 'Vis in bad' en bijzondere vondsten uit de dierenwereld.