Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus

KUNST DOET BETER KIJKEN EN LUISTEREN Schoonheid om je heen, in taal, kleur, letters, poëzie, beelden en klanken, is belangrijk. Daarom nodigen we kunstenaars en andere gasten uit voor ons culturele programma. Dat kunnen musici, schrijvers, architecten, illustratoren, schilders, biologen of filosofen zijn. Zij geven concerten in de Limonaia of vertellen tijdens onze Ontmoetingen boeiende verhalen in de torenzalen. Onderwerpen die altijd iets met Villa Augustus van doen hebben. Soms exposeren ze in pop-upgalerie HERFST in kamer 24, of verblijven als Queen of the Secret Garden (artist-in-residence) in de geheime kamer in de Giardino Segreto, in ruil voor een verhaal, gedicht, foto, tekening of iets anders, geïnspireerd door hun verblijf.

Marije Vogelzang Marije Vogelzang

Marije Vogelzang & Caro Verbeek

Over de magische wereld van eten en geur

Eind 2022 bracht fooddesigner Marije Vogelzang haar boek ‘Lick it’ uit over eten, dat naast lekker ook fabelachtig, erotisch, spannend en gruwelijk kan zijn. Vogelzangs inspirerende hoofd loopt over van verrassende verhalen en boeiende feiten over de magische ervaring van eten, hier zie je een korte impressie, waarin zij vertelt over haar werk. Zij koppelt eten moeiteloos aan onderwerpen als macht, tijd, seks en toekomst. Maar uiteraard ook aan geur, waarover zij voor haar boek met expert Caro Verbeek sprak.


Lees hier meer
Menno Schilthuizen Foto: New York Magazine Menno Schilthuizen Foto: New York Magazine

Menno Schilthuizen & Aglaia Bouma

Bevriende biologen over het grootse leven van kleine insecten

Schilthuizen en Bouma vertellen met humor én grote kennis van zaken over de verborgen wereld van insecten. In de natuur, je tuin of huis, want je woont samen met veel meer wezens dan je denkt...


Lees hier meer

Laurie Cluitmans & Elspeth Diederix

Over de noodzaak van tuinieren, en een verrassende manier van kijken

Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst van het Centraal Museum in Utrecht, bracht in 2021 het boek ‘On the Necessity of Gardening’ uit, een níét alledaags boek over tuinen. Een ABC over kunst, plantkunde en teelt, onderscheiden met de ‘Gouden Letter’ voor het best vormgegeven boek ter wereld. “Een wild, aantrekkelijk, energiek boek,” aldus de jury. “Een boek om eindeloos in te verdwalen.


Lees hier meer
Foto: Ries van Wendel de Joode Foto: Ries van Wendel de Joode

Villa Augustus 'Buiten de Perken'

Keimpe de Jong speelt ‘Met Maten’ in de Dordtse havens

Kom deze zaterdagmiddag naar bruggen en aanlegplaatsen in de binnenstad van Dordrecht, waar je verrast wordt met matrozenpoëzie of een draaikolk van mooie grappige muziek.


Lees hier meer
Berlage Saxophone Quartet Foto: Sarah Wijzenbeek Berlage Saxophone Quartet Foto: Sarah Wijzenbeek

Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie.

Lees hier meer
Belinfante Quartet Foto: Cosimo Beduini Belinfante Quartet Foto: Cosimo Beduini

Belinfante Quartet

Het Belinfante Quartet staat zowel bekend om hun oprechte interpretatie van het strijkkwartet-kernrepertoire, als hun levendige uitvoering van werken van minder bekende componisten. Gelauwerd door het NRC met "Gloeiend samenspel en experimenteerdrift" voor haar debuut CD, tracht het kwartet dit voort te zetten met eigen arrangementen.

Lees hier meer
Skazka Kwartet foto: Foppe Schut Skazka Kwartet foto: Foppe Schut

Skazka Kwartet

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen.

Lees hier meer