Het lekkerste uit de Hoeksche Waard

11 augustus 2020


Hanna en Eefje Mesker in de kas van zorgboerderij Beversoord

Niet alle groenten die we in Villa Augustus serveren en in de markt verkopen, komen uit onze eigen moestuin. Dat geldt ook voor het fruit. Zeker in het restaurant verwerken we veel meer verse oogst dan we zelf kunnen verbouwen. Gelukkig weten we ons elk seizoen altijd verzekerd van extra toevoer uit onze zustertuin op Landgoed Dordwijk in Dubbeldam. En daarnaast hebben we dan natuurlijk die nabijgelegen, prachtige Hoeksche Waard nog. Ook van de boeren op dit groene eiland betrekken we veel gewassen.

Twintig hulp-boeren en -boerinnen

Een van onze leveranciers in de zestig verschillende polders die de Hoeksche Waard telt, is Beversoord in Strijensas. Op deze zorgboerderij begeleiden drie medewerkers van Humanitas DMH, samen met agrariërs Hans en Sity Makkenze, een groep van zo’n twintig verstandelijk gehandicapten in de leeftijd van 20 tot 63 jaar. Gezamenlijk verbouwen ze er heel het jaar door zo’n 16 gecertificeerd-biologische gewassen, waaronder drie soorten bietjes, aardappelen en mais, komkommers, tomaten, pastinaken, bonen, uien en pompoenen.


Lunchpauze in de boomgaard voor de cliënten van Beversoord

De cliënten die op Beversoord werken, hebben allen hun eigen talenten en capaciteiten. Sommigen zijn op hun best als ze eigenaar Hans kunnen helpen met het zaaien, poten en oogsten van de teelt. Boerenzoon Evert rijdt er steevast op de trekker. Cliënt Joost helpt vaak mee in de grote kas op het terrein. Weer andere collega’s zijn heel goed in het schoonhouden van de paden, het wegen van de aardappelen of het vogelvrij houden van de groentebedden. Iedereen is er, met toewijding en plezier, aan de slag op zijn of haar eigen niveau.

  • Hanna (Beversoord) en Eefje (Villa Augustus) Mesker

    Hanna (Beversoord) en Eefje (Villa Augustus) Mesker

  • Eefje inspecteert de bonenoogst in de kas...

    Eefje inspecteert de bonenoogst in de kas...

  • ... en Hanna plukt voor Villa Augustus

    ... en Hanna plukt voor Villa Augustus