En verder over Villa Augustus in Dordrecht

Er valt nog zo veel meer te vertellen over Villa Augustus. Over hoe de oude watertoren stopte met huilen. Over pop-upgalerie HERFST en de kunstenaars die we er uitnodigen te exposeren. Over onze Queens of the Secret Garden, de artists-in-residence in de geheime tuin. Maar ook over de rondleidingen en rondvaarten, bijzondere Ontmoetingen in de Watertoren en Kwartetten in de Limonaia...

De geschiedenis van Villa Augustus

Het verhaal van Villa Augustus begint met een foto. De opname is gemaakt vanuit een vliegtuigje, het moet 1930 zijn geweest. De fotograaf zag onder zich een lappendeken van rivieren, haventjes en repen land. Hij keek naar een uitloper van de Biesbosch, aanschurkend tegen de stad. Op één strook land stond een watertoren, als een kasteel omringd door water. Middelpunt van de aandacht, majesteitelijk, onontkoombaar mooi. 

Lees hier meer

Waar komt de naam ‘Villa Augustus’ vandaan?

Een naam verzin je nooit zomaar. Een paar aspecten hebben geleid tot ‘Villa Augustus’. Allereerst slaat het op keizer Augustus (63 voor Chr. tot 14 na Chr.), die door zijn ‘moderne’ aanpak van de staatsinrichting het Romeinse Rijk in een betrekkelijk rustig vaarwater bracht. In die periode van stabiliteit en zekerheid kon zich vooral in de eerste eeuw na Christus op het platteland ‘de villa rurale’ ontwikkelen. De rijke Romeinen trokken naar het platteland om zich te kunnen ontspannen op de villa rurale - een combinatie van een boerenbedrijf en een toevluchtsoord voor de eigenaren uit de steden. Na de hectiek van het stadsleven konden zij daar een rustig en gezond leven leiden.
Daarnaast is de maand augustus in ons klimaat de rijkste oogstmaand van het jaar. Zo ongeveer alles is er dan te vinden in de tuin. Deze naam was dus onontkoombaar. En warempel, het pompgebouw had wel een beetje de vorm van een Italiaanse villa, zoals je ze wel kent met klassieke beelden op het dak. En ziedaar, zo zaten er ineens als een soort parodie daarop twee hazen op het dak. – Margreet Fogteloo in ‘De tuin van Villa Augustus

Waarom de Haas?

De haas zat al in SPRING Hotels, een vroege onderneming van Van der Have, de Vos & Loos. SPRING = lente en springen - snel was de Haas er. Bij het zoeken naar een logo voor Villa Augustus, was de haas er al gauw weer: symbool voor lente, vruchtbaarheid!
Met Pasen brengt de haas de eieren als symbool voor nieuw leven. Hazen zijn leuk om te tekenen. Niet voor niets komen ze in veel kinderboeken voor. Dorine de Vos maakte haar eerste hazentekening op 5-jarige leeftijd (zie afbeelding). 
De Haas is een vriend van Villa Augustus. Hij staat niet alleen op het dak, maar ook op menukaarten, programma’s en ander drukwerk van Villa Augustus. Soms is hij woordvoerder voor boodschappen aan de gasten: Graag op de paden blijven! 


Eerste-hazentekening-van-de-Vos-op-5-jar

Rondvaarten & rondleidingen

Achter de Watertoren, aan de steiger in het Wantij, liggen twee kleine rondvaartboten. Hiermee varen onze schippers langs het historische centrum van Dordrecht of naar de indrukwekkende natuur in de Hollandse Biesbosch. Blijft u liever aan de wal? Een rondleiding door onze tuin, de keuken, het Restaurant, de Markt, de bakkerij en het Hotel van Villa Augustus behoort ook tot de mogelijkheden.

Hier leest u meer

Programma

Kunst doet beter kijken en luisteren. Schoonheid om je heen, in taal, kleur, letters, poëzie, beelden en klanken, is belangrijk. Daarom nodigen we kunstenaars en andere gasten uit voor ons culturele programma. Dat kunnen musici, schrijvers, architecten, illustratoren, schilders, biologen of filosofen zijn. Zij geven concerten in de Limonaia of vertellen tijdens onze Ontmoetingen boeiende verhalen in de torenzalen.
Onderwerpen die altijd iets met Villa Augustus van doen hebben. Soms exposeren ze in pop-upgalerie HERFST in kamer 24, of verblijven als Queen of the Secret Garden (artist-in-residence) in de geheime kamer in de Giardino Segreto, in ruil voor een verhaal, gedicht, foto, tekening of iets anders geïnspireerd door hun verblijf.

Bekijk hier het culturele programma

Queens of the Secret Garden

In de tuin van Villa Augustus is naast de Limonaia een tuinkamer in een ommuurde tuin, een geheime plek. Een lusthofje, waar alle elementen van de geheime tuin samenkomen: alleen zijn en toch niet helemaal, stilte, rozengeur en maneschijn. Een plek om je terug te trekken, om te lezen, te schrijven, te denken of gewoon zomaar in de tuin te zijn. Een prachtige plek voor artists-in-residence…
Villa Augustus vraagt er bijzondere mensen te komen logeren. Auteurs, illustratoren, schilders, biologen, filosofen… Het zijn onze Queens of the Secret Garden. Nathalie Lété is er een van, net als Gummbah, Martin Jarrie, Wouter Klootwijk en Harriët van Reek, om er enkelen te noemen. Ze verblijven een aantal nachten in de Giardino Segreto in ruil voor een verhaal, gedicht, tekening, foto of iets anders, geïnspireerd door het verblijf in de geheime tuin. 

Pop-upgalerie HERFST

HERFST is de pop-upgalerie van Villa Augustus. Kamer 24, gelegen aan de tuin, wordt zo nu en dan omgetoverd tot tijdelijke expositieruimte. Hier nodigen we kunstenaars uit hun werk te tonen. De Franse illustrator en ontwerper Nathalie Lété opende in 2014 voor het eerst de schuifdeur van HERFST. Daarna was er tijdens de paasdagen van 2015 een overzichtstentoonstelling te zien van de hazen die Dorine de Vos voor Villa Augustus tekende. En in de herfst van dat jaar: de wonderbaarlijke werelden, bloemen en groenten van de Franse illustrator en kunstenaar Martin Jarrie. 

Cadeaubon

Leuk om te geven: een Villa Augustus-cadeaubon! De bonnen zijn onbeperkt geldig en kunnen worden besteed in het hotel, het restaurant en de markt. Het bedrag, dat bepaalt u zelf.

Wilt u een cadeaubon kopen? Tussen 07.00 en 23.00 uur kunt u hiervoor terecht bij de receptie van het hotel en tussen 8.30 en 22.30 uur in de markt. Wilt u een cadeaubon bestellen en per post ontvangen? Dat kan natuurlijk ook. Laat het ons even weten via de receptie: 078-6393111 of stuur een mail naar info@villa-augustus.nl.


cadeaubon.jpg#asset:10883:contentColumn

Colofon

Teksten: Dorine de Vos, Daan van der Have & Gaby van der Zee (tenzij anders vermeld)
Tekstredactie: Gaby van der Zee & Andrea Piersma
Engelse vertaling: Andy Brown
Illustraties: Dorine de Vos
Foto’s: Ries van Wendel de Joode (tenzij anders vermeld)
Projectleider: Arno Schiettekatte
Vormgeving: Villa Augustus
Webbouwer: Vincent Verbrugh